Verden

Den franske presidentkandidaten holdt tale på engelsk. Nå får han slakt av ytre høyre.

BRUSSEL (Aftenposten): Emmanuel Macron seiler opp som venstresidens sterkeste kort i presidentvalget, men får kritikk for ikke å være patriot.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron snakket engelsk i Berlin og ble møtt med angrep fra ytre høyre.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

«Presidentkandidat Macron drar til Berlin for å holde en konferanse på engelsk. Stakkars Frankrike», skriver Marine Le Pen, lederen for høyrepopulistiske Front National på Twitter.

Partiets visepresident Florian Philippot går enda lenger og sier at Macron «ikke har noen respekt for språket vårt» og at han «ikke tror på Frankrike».

Valgkampen i Frankrike går nå inn i sine siste avgjørende måneder før første runde avholdes 23. april.

Sosialistpartiet vil i løpet av de neste ukene finne sin presidentkandidat gjennom to runder med primærvalg. Torsdag kveld avholdes den første debatten mellom de totalt syv sosialistkandidatene.

Den personen på venstresiden som ligger best an på målingene er imidlertid utbryteren Macron, som ikke er med i primærvalget, men som stiller på egen hånd. I fjor startet han sentrumsbevegelsen «En Marche», som skulle være et svar på polariseringen i fransk politikk.

 • I dette landet har folk høy utdanning og mye penger. Likevel leier de bolig hele livet.

Mange med dårlig engelsk

Den unge juristen tar til orde for økonomiske reformer og setter spørsmålstegn ved noen av sosialistpartiets hellige kuer – for eksempel 35-timers uken og formuesskatten.

Angrepet fra ytre høyre kom etter en tale han holdt på Humboldt-universitetet i Berlin der han snakket om EU og tysk-fransk samarbeid på engelsk. Dette er ikke vanlig i fransk topp-politikk.

Den sittende franske presidenten François Hollande er ukomfortabel med engelsk, og på nettet finnes det flere videoer som gjør narr av Hollandes språkkunnskaper.

Front Nationals leder Marine Le Pen har også sviktende engelskkunnskaper, noe hun heller ikke legger skjul på.

– Å, nei, jeg snakker ikke engelsk. Jeg er fransk! sa hun til France24 da hun var på besøk i New York i 2015.

Marine Le Pen har gjort det klart at hun er fransk og at hun derfor ikke snakker engelsk. Til høyre er visepresidenten i Front National Florian Philippot.

Den daværende franske presidenten Jaques Chirac skapte overskrifter verden over da han i 2006 valgte å forlate et toppmøte i Brussel etter at en fransk næringslivsleder talte til forsamlingen på engelsk.

På bunn i Europa

En årlig undersøkelse fra utdanningsselskapet EF viser at de franske ledernes svake engelskkunnskaper gjenspeiles i resten av befolkningen. Frankrike kommer på 22. plass av 26 europeiske land i kåringen av hvem som er best på engelsk som andrespråk.

Aller øverst kommer Nederland, tett fulgt av Danmark, Sverige og Norge.

Men de manglende engelskkunnskapene til tross, mange franskmenn mener at det er viktig at presidenten kan engelsk. Faktisk svarte hele 89 prosent at dette er en viktig egenskap i en måling utført av byrået ELABE i fjor. Engelskkunnskaper ble dermed rangert foran blant annet erfaring fra privat næringsliv, tidligere regjeringserfaring og høyere utdanning.

Men selv om språkmektige Emmanuel Macron gjør det bedre enn de andre kandidatene på venstresiden, vil han slite med å få nok stemmer til å bli Frankrikes neste president, viser meningsmålingene.

Fortsatt ser det ut til at den andre og avgjørende runden i valget vil stå mellom de konservatives François Fillon og ytre høyres Marine Le Pen.

Men Frankrike kan likevel ende opp med en president som snakker langt bedre engelsk enn sine forgjengere. Favoritten Fillon er nemlig gift med en walisisk kvinne og snakker ifølge rapportene ganske bra engelsk, men som seg hør og bør ispedd en kraftig fransk aksent.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Brussel
 2. Front National
 3. EU
 4. Debatt
 5. Språk
 6. François Hollande