USA utfordrer Kina om Sør-Kinahavet

Det hvite hus varsler Kina at det vil forsvare USAs og internasjonale interesser i Sør-Kinahavet, der Kina og andre land gjør krav på havområder og omstridte øyer.

Bildet skal vise kinesiske mudringsfartøyer ved Fiery Cross Reef i den omstridte Spratly-øygruppen. Kina har markert sitt krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet ved blant annet å anlegge kunstige øyer.

Pressetalsmann Sean Spicer formidlet Donald Trumps tøffe linje mot Beijing mandag, da han uttalte at «USA kommer til å sikre at vi forsvarer våre interesser» i Sør-Kinahavet.

– Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sier Spicer.

Les også

Slik kan Kina slå tilbake mot Trumps Taiwan-utspill

Syv land gjør krav på området

Kina gjør krav på hele havområdet, mens fem land og Taiwan også gjør krav på deler av de samme områdene.

Barack Obamas administrasjon insisterte på at landet var nøytral til juridiske spørsmål om suvereniteten til øyer, rev og banker i området.

Tidligere i måneden sa USAs trolig kommende utenriksminister Rex Tillerson at Kinas «tilgang til disse øyene skal ikke tolereres» da han viste til Kinas kontroversielle oppbygging av kunstige øyer og oppbygging av militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet.

Kina svarte at Tillerson må forberede seg på krigshandlinger hvis landet forsøker å gripe inn i havområdet.