Verden

Putin-kritiker blir Trumps etterretningssjef

Donald Trump bekrefter at tidligere senator Dan Coats blir ny amerikansk etterretningssjef. For noen år siden sto Coats på listen over amerikanere som ble nektet innreise til Russland.

Dan Coats har kritisert Donald Trump og markert seg som kritiker av Russland.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Mens påtroppende president Donald Trump latterliggjør etterretningsrapporter som hevder at russerne gjorde hva de kunne for å hjelpe ham til valgseieren, velger han en sterk kritiker av Vladimir Putin som etterretningsdirektør.

Dan Coats går inn i en jobb som ble skapt etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Han skal koordinere og følge med på arbeidet i USAs til sammen 16 etterretningstjenester.

Trump sa lørdag at Coats skal lede «regjeringens konstante årvåkenhet mot dem som forsøker å skade oss.» Han roste den tidligere senatoren for at han klart har vist at han både har stor kunnskap om etterretningsarbeidet og evnene som skal til for å lede det.

 • Les også:
Les også

Donald Trump har gått til åpen krig mot etterretningen han snart skal lede

Kritisk til Trump

Ifølge britiske BBC var Coats veldig negativ til Donald Trump under fjorårets presidentvalg. For et år siden sa han: «Jeg blir stadig mer bekymret for Donald Trumps uttalelser og oppførsel, og jeg er virkelig bekymret for hans evne til å vinne valget og bli en god president.»

Da Trump lanserte seg selv som kandidat, skrev senator Coats på Twitter: «Igjen har Donald Trump valgt bombastisk retorikk fremfor sunn dømmekraft.»

Men etter at Trump vant nominasjonen, stilte han lojalt opp for partiets kandidat. Det kan ha hjulpet av Mike Pence ble visepresidentkandidat. Pence og Coats er gamle kjente fra Indiana.

Uønsket i Russland

Da Vladimir Putin annektert Krim i 2014 var Coats en av de sterkeste kritikerne i det amerikanske senatet. Han presset hardt på for at president Barack Obama skulle innføre strenge straffetiltak.

Som en gjengjeldelse fra Russland ble Coats satt på listen over amerikanere som ikke får visum til Russland.

Fredag møtte Donald Trump lederne for flere av de store etterretningsorganisasjonene. De fortalte Trump om sine konklusjoner etter å ha gått gjennom arbeidet med å kartlegge russernes rolle under den amerikanske valgkampen.

De konkluderer med at Vladimir Putin beordret russisk etteretning til å bidra slik at Donald Trump skulle vinne. Trump selv twitret etter møtet at «det er absolutt ikke bevis for at hacking påvirket valgresultatet. Stemmemaskinene ble ikke rørt!»

Intelligence stated very strongly there was absolutely no evidence that hacking affected the election results. Voting machines not touched!

Coats må gjennom senatshøringer for å bli godkjent i den nye jobben. Som tidligere republikansk senator skal det mye til at han ikke blir akseptert.

Les også

 1. Donald Trumps kamp mot sine egne spioner

 2. Amerikansk etterretningsrapport: - Putin beordret hackingen av presidentvalget

 3. De nye høyrepartiene i Europa støtter Putin og hater globaliseringen

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Hacking
 3. Russland
 4. Vladimir Putin