Verden

Mørkeblått brakvalg, rødgrønne tar makten

STOCKHOLM/OSLO (Aftenposten): Et brakvalg for Sverigedemokraterna, samtidig en seier for Stefan Löfven og de rødgrønne. Det blir svært vanskelig å styre Sverige.

  • Per Kristian Aale
  • Kaja Korsvold
  • Mona W. Claussen
    Journalist

Applausen bølget gjennom den store festsalen da tallene tikket inn på sosialdemokratenes valgvake i Stockholm søndag kveld. De rødgrønne overtar makten i Sverige.

Stefan Löfven erklærte rundt midnatt valgseier i Sverige og sier han er klar til å starte sonderingene om en ny rødgrønn regjering.

— Jeg er beredt til å sondere muligheten for å danne ny regjering i Sverige. Det svenske folket ba om en forandring, og det svenske folket skal få en forandring. 30 prosents oppslutning har bare ett annet parti i Norden, vårt kjære søsterparti Arbeiderpartiet i Norge. Det skal vi være stolte av.

Da 99,78 prosent av valgkretsene var talt opp, hadde de rødgrønne fått 43,7 prosent av stemmene, mens den Alliansen som nå har regjeringsmakten, fikk 39,3 prosent. Sverigedemokratarna (SD) endte på vippen med 12,9 prosent.

Vi fulgte valgthrilleren i vårt

Les også

Livestudio

Reinfeldt går av

Sittende statsminister Fredrik Reinfeld sa i en følelsesladet tale etter at valgnederlaget var et faktum at han går av som både statsminister og partileder for Moderatarna.

— Valget er over, folket har talt. Vi nådde ikke frem. De rødgrønne fikk flere stemmer enn vi i Alliansen. Vi kommer til å holde vårt løfte. Jeg kommer derfor til å levere inn min og regjeringens avskjedssøknad mandag, sa Reinfeldt til Moderaternas valgvake i Stockholm.

Avtroppende statsminister Fredrik Reinfeld Foto: TT NEWS AGENCY

– Det har vært fantastiske år, der Alliansen har tatt ansvar for Sverige. Jeg er stolt av partiet vårt og Alliansen. Det er nesten som en familie. Jeg håper denne fantastiske reisen fortsetter, men det blir uten meg. Jeg kommer til å overlate plassen som Moderaternas leder til en etterfølger til våren

Etter regjeringens avskjed er det riksdagspresidenten som ber en av de andre partilederne om å danne ny regjering. Det oppdraget vil nå gå til Socialdemokraternas leder Stefan Löfven.

Tredje største parti

Størst jubel var det likevel hos Sverigedemokraterna (SD), som gjør et kjempebyks. Flere svenske kommentatorer mener at Sverigedemokratarnas partileder Jimmie Åkesson er den store valgvinneren. Det er nå Sveriges tredje største parti, befester vippeposisjonen og har mer enn doblet oppslutningen. Partiet ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene, mot 5,7 prosent ved sist valg.

Sverigedemokratarnas partileder Jimmie Åkesson Foto: Anders Wiklund/ TT

— Vi sa at vi skulle beholde vippeposisjonen vår, og det har vi klart. Vi har oppnådd mål nummer en. Sverigevenner, nå er vi Sveriges tredje største parti, sa Åkesson til ellevil jubel på partiets valgvake.

Den siste uken har flere SD-politikere måttet trekke seg. Avisen Expressen har avslørt at de har stått bak anonyme, rasistiske nettmeldinger.

Nekter å forhandle

Dette ser altså ikke ut til å ha påvirket velgerne i negativ retning.

Stefan Löfven har ikke tenkt å ta hensyn til SDs størrelse. Han vil ikke forhandle med partiet. Han vil i stedet strekke seg over blokkgrensen for å få flertall for sin politikk, trolig til Folkpartiet og Centerpartiet.

— Hånden er også strukket ut til andre demokratiske partier. Men det blir ikke noe samarbeid med SD. Det hjelper ikke at SD får 13 prosent. Vi skal se til at SD ikke får vippeposisjon, sa Löfven.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er klar på at de neste to ukene blir krevende for Löfven.

– Han en forhandler, han har forhandlet hele sitt liv, både i sitt fagforeningsliv og i politikken. Det er ingen kontakter kan kommer til å la ligge.

Personlig seier

Löfven har ikke klart å bringe sosialdemokratene tilbake til gammel storhet, men resultatet er godt nok til et regjeringsskifte, og dette er en personlig seier for ham.

Martin Kolberg (Ap) var til stede på valgvaken i går sammen med en stor, norsk delegasjon. Han sa det slik:

– Stefan Löfven har gjennomført en forsiktig, men god valgkamp. Det har ikke vært noen eksperimenter, han har snakket om saker som ligger midt i kjernen av sosialdemokratiet.

Kolberg mener det er et særlig format over Löfven:

– Han fremstår som den han er, nemlig en solid person som er nøye med ordvalg og retorikk. Han har potensial til å bli en landsfader.

– En bragd

Et formidabelt press har ligget på Löfven de to siste årene, mannen som ikke hadde politikererfaring da han overtok som partileder i 2012.

Den forrige lederen, Håkan Juholt, hadde skapt stor uro i partiet. Oppslutningen lå under 24 prosent da jern- og metallsjefen Löfven motvillig gikk med på å overta lederansvaret. To måneder senere hadde partiet økt til 35 prosent på meningsmålingene.

Den store styrkeprøven har likevel vært årets valgkamp.

– Han har gjort en imponerende jobb. Bare det å oppnå omtrent like stor personlig popularitet som moderatlederen Fredrik Reinfeldt er en bragd, sa partiets internasjonale sekretær Andrine Winther til Aftenposten i går kveld.

Tror Løfven må gi slipp i innvandringspolitikken

Det har vært en stor enighet i Sverige om innvandringspolitikken. SDs brakvalg kan snu denne situasjonen tror korrespondent for Svenska Dagbladet i Norge, Björn Lindahl.

- Alle partiene bortsett fra Sverigedemokraterna er blitt enige om innvandringspolitikken. De har sagt at dette vil de ikke diskutere i Riksdagen. Men jo mer de regjerende partiene holder denne diskusjonen utenfor, dess mer kommer misnøyen å øke.

- Så det kan hende at de regjerende partiene må ta opp dette spørsmålet til revisjon allikevel ?

— Ja, det er bare to saker som gjelder for Sverigedemokraterna, innvandringen og misnøyen med de eksisterende partiene. Hvis ikke innvandringen blir tema, kan de legge mer vekt på misnøyen.

Om to uker skal Sverige stemme over hvem som skal bli statsminister. Lindahl tror det blir Socialdemokraternas Stefan Löfven.

- Jeg tror at Stefan Löfven blir statsminister. Men det går ikke lenge før Sverigedemokraterna kommer med sitt krav om at innvandringspolitikken skal diskuteres, sier Bjørn Lindahl.

Høy temperatur, få visjoner

Retorikkeksperten Lena Lid Falkman synes valgkampen har vært matt. – Ingen partier har klart å skape en tydelig fortelling om fremtidens Sverige, mener hun.

Partiene har kranglet om skole, sysselsetting og velferd, klima, kjernekraft og forsvar.

Ett parti har likevel utmerket seg med en helt annen dagsorden enn de andre. Gudrun Schyman har fartet land og strand med sine homepartyer og gjort partiet Feministiskt Initiativ til valgkampens rakett. Likevel kom partiet ikke over sperregrensen på 4 prosent.

– Om vi ikke kommer inn i Riksdagen, fortsetter vi bare å jobbe. Denne bevegelsen lar seg ikke stoppe, sa Schyman.

Sosialdemokratene tar over regjeringsmakten, her med partileder Stefan Löfven og hans sentrale støttespillere og partikolleger Margot Wallström (t.v.) og Magdalena Andersson. Foto: Bertil Ericson / TT