Verden

Rødskjortenes heltinne risikerer ti års fengsel

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Thailands avsatte statsminister, Yingluck Shinawatra, møtes med røde roser utenfor rettslokalet i Bangkok i dag. Foto: Thanyarat Doksone

 • Kjemp videre, ropte tilhengerne da Yingluck Shinawatra ankom rettslokalene i Bangkok i morges.

Den tidligere statsministeren, som ble avsatt i et kupp i fjor, risikerer både fengselsstraff og politisk ruin, hvis hun blir dømt i rettssaken som startet i dag.

Thailand risikerer nok en runde med gatedemonstrasjoner og lammende opptøyer.

Shinawatra står tiltalt for økonomisk uaktsomhet, etter at hennes regjering betalte risbøndene det dobbelte av markedsprisen i et omfattende rissubsidieringsprogram som kostet staten milliarder av kroner.

Samler seg om Yingluck

Yingluck Shinawatras støttespillere mener anklagene er iscenesatt av dagens makthavere for å hindre et politisk comeback. Hun og storebror Thaksin har bred støtte blant bønder og lavtlønte, de såkalte rødskjortene, som bor i folkerike områder i Nord-Thailand.

I morges ble hun møtt av rundt 50 tilhengere, da hun ankom rettssalen i utkanten av hovedstaden, skriver Bangkok Post. Noen av dem var kjente politikere, men det var også vanlige tilhengere som hadde tatt sjansen på å samle seg.

Militærjuntaen har forbudt politiske samlinger på mer enn fem personer.

Eksperter sier det er en risiko for at rødskjortene kan gjør opprør, hvis det sittende regimet behandler Shinawatra dårlig.

Ubegrenset makt til statsministeren

Soldater på gaten i Bangkok i forbindelse med maktovertagelsen i mai i fjor. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

I lengre tid har det vært politisk unntakstilstand i Thailand. Striden har stått mellom Bangkoks tradisjonelle elite og folkemassene den mobiliserer — de såkalte gulskjortene - og folkeflertallet som Shinawatra representerer.Det var gulskjortene som skapte måneder med kaos i Bangkoks gater fra november 2013. Og det var gulskjortene som jublet da Shinawatra og hennes regjering ble avsatt i mai i fjor.

Les repportasjen fra Bangkoks gater etter valget i fjor:

Les også

Fattige får rent vann, penger og mat for å demonstrere

Militærregjeringen styrer landet med jernhånd. Nylig erstattet statsminister Prayuth Chan-ocha unntaksreglene som ble innført etter kuppet, med tiltak som gir ham ubegrenset makt.

16 millioner tonn ris

Prisen på ris er en viktig ingrediens i rettssaken mot den tidligere statsministeren.

Da Shinawatras regjeringsparti Phuea Thai begynte å betale risbøndene mer for risen foran valget i 2011, vant de stor støtte i jordbruksområdene. Men subsidieringen kostet staten dyrt.

Ifølge Financial Times ble risen lagret i store kvanta og holdt unna verdensmarkedet i et forsøk på å manipulere prisen. Planen mislyktes da India pøste ut ris på markedet, og Thailand ble sittende med rislagre som ble ødelagt.

Mandag ble det bestemt at regjeringen skal selge 16 millioner tonn med ris fra statens lagre, for å minimere innvirkningen på markedet for nye avlinger, skriver National News Bureau of Thailand.

Støtte fra storebror Thaksin

Det nyrike og mektige søskenparet Thaksin og Yingluck Shinawatra spiller en vesentlig rolle i politikken i Thailand. Foto: KEREK WONGSA

Yingluck Shinwatra erklærte seg ikke skyldig under høringen i formiddag. Til tilhengerne utenfor rettssalen sa hun at hun håpet på en rettferdig behandling.Hennes politiske mentor, storebror og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, kom med denne kommentaren fra Seoul:

«Jeg tror demokratiet vil vinne frem, men vi må være tålmodige og vi må være fredelige. Ikke ty til vold», oppfordret han.

Les mer om søskenparet som har folkeflertallet på sin side:

Les også

Thailand elsker søskenparet Shinawatra, men nå er de utestengt fra all politikk

Ingen politisk person i Thailand vekker så mange reaksjoner som Thaksin – både gode og hatefulle. Han har bodd i eksil etter at han ble dømt for korrupsjon og fjernet fra makten ved et kupp i 2006. Thaksin var en ny type statsminister da han først kom til makten i 2001.

Generalene, kongen og domstolene

Den nyrike forretningsmannen har vært immun mot påvirkningen fra den «gamle» maktbasen.

Tidligere har gulskjortenes ledere, kunnet manipulere landets ledere uavhengig av hvilket parti som styrer. Den politiske samarbeidspartner er Demokratpartiet, og opposisjonen har både de mektigste generalene, kongen og domstolene på sin side. De har sin støtte i hovedstaden og i Sør-Thailand.

Den hvite majoritet

Thailendere flest er hverken «gule» eller «røde». De ønsker ro og orden og en fungerende økonomi, og derfor har også militærstyret fått regjere uten de store protestene. Mange sier de tilhører den tause, hvite majoritet som en kontrast til de gule og de røde.

Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha sier planene om et demokratisk valg i 2016 står ved lag.

Om søskenparet Shinawatra får lov til å stille, er et helt annet spørsmål.

Interessert i utenriksstoff? Følg oss på utenriksredaksjonens egen Facebook-side.

 1. Les også

  Gjør som heltene i Hunger Games og hever armen mot juntaen

 2. Les også

  Bangkoks elite fikk statsministeren avsatt, men det mektige søskenparet vil ta makten igjen

 3. Les også

  Politisk vold mot Bangkoks barn

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Thailands avsatte statsminister dømt til fem års fengsel

 2. VERDEN

  Kilde til CNN: Thailands avsatte statsminister har rømt landet

 3. VERDEN

  Thailands konge kritiserer søsterens forsøk på å bli statsminister

 4. VERDEN

  Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen

 5. VERDEN

  Folkeavstemningen i gang i Thailand

 6. VERDEN

  Spåmenn har bestemt at tiden er inne. Nå blir 70 millioner bedt om å gå i gult.