Saudi Arabias kronprins blir statsminister. Dermed kan han slippe søksmål for journalistdrap.

Saudi-Arabias kronprins ble i forrige uke utnevnt som statsminister. Eksperter tror det kan være en taktisk manøver for å unngå søksmål.

Amerikansk etterretning mener kronprins Mohammed bin Salman beordret drapet på Jamal Khashoggi i 2018. Nå har han blitt utnevnt som statsminister.

Søndag 2. oktober var det fire år siden journalisten Jamal Khashoggi ble kidnappet, torturert og drept under et besøk hos det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Amerikansk etterretning mener det var den daværende kronprinsen Mohammed bin Salman som beordret drapet. Khashoggi var en uttalt kritiker av regimet i Saudi-Arabia.

Forrige uke fikk bin Salman ny tittel, da han ble utnevnt som landets statsminister av sin far kong Salman. Kronprinsen ble fra før regnet for å være Saudi-Arabias reelle leder.

– Man har jo ikke vanligvis vært så opptatt av hvem som er statsminister i Saudi-Arabia. Utøvende makt ligger hos kongen. Jeg tviler litt på at utnevnelsen betyr noe for interne maktforhold i Saudi-Arabia, sier Nils August Butenschøn. Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Utnevnelsen kan likevel få stor betydning for Khashoggi-saken.

Prøver å få reist sak i USA

Hanan Elatr Khashoggi er enken etter Jamal Khashoggi. Siden 2020 har hun forsøkt å reise en sivil sak mot den saudiarabiske kronprinsen i USA. Men det er ikke mulig å reise sak mot statsledere.

– Folkeretten fungerer slik at stater og statsledere har immunitet for andre lands vanlige domstoler. Det handler om at de skulle kunne utøve embetet sitt, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl.

Jamal Khashoggi ble drept på den saudiarabiske konsulatet i Tyrkia, som er underlagt saudiarabisk jurisdiksjon. En straffesak mot bin Salman er derfor svært usannsynlig, mener Høgestøl.

Hun forteller at det nå er opp til den amerikanske domstolen å vurdere om bin Salman har immunitet eller ikke.

Joe Biden besøkte Mohammed bin Salman i juli. Da ble han mottatt med en knoke.

Knokehilsen med Biden

Khashoggi-saken har gitt USAs president Joe Biden et pikant problem, mener Høgestøl.

Under valgkampen i 2020 lovet han å gjøre Saudi-Arabia til en pariastat. Men økte drivstoffpriser har gjort USA avhengig av å samarbeide med Saudi-Arabia, slik at drivstoffprisene holdes nede. Da Biden besøkte Saudi-Arabia i sommer, ble det tolket som et tegn på at løftet fra valgkampen ikke lenger gjaldt.

Nå skal også Biden-administrasjonen gi sin vurdering til domstolene om hvorvidt bin Salman har immunitet eller ikke. Denne vurderingen skulle egentlig være klar i dag, men er blitt utsatt 45 dager.