Rumsfeld har lite å si om skyteepisode i Falluja

Soldaten som skjøt en såret og ubevæpnet iraksk fange i Falluja gjorde seg trolig skyldig i en krigsforbrytelse, mener Human Rights Watch. USAs forsvarsminister var svært tilbakeholden med å kommentere hendelsen tirsdag.

— Jeg har ikke sett det. Jeg er blitt fortalt at en amerikansk general har tatt tak i temaet og enhver diskusjon omkring hva som har eller ikke har skjedd, som jeg ikke vet noe om, vil helt klart bli tatt hånd om av de militære styrkene og lederskapet i Irak. Det var alt Donald Rumsfeld ville si etter at opptaket av de amerikanske soldatenes behandling av en irakisk fange i en moské i Falluja hadde gått verden rundt tirsdag.

— Dersom det er slik det ser ut, så er dette et åpenbart brudd på Genèvekonvensjonene. Det er trolig en krigsforbrytelse, sier Joe Stork, som leder Midtøsten-seksjonen til organisasjonen Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjoner krever nå bedre og raskere etterforskning av mistenkte overgrep i Falluja. Amnesty International mener granskingene av slike overgrep har gått for treigt.