Elon Musk vil gi «amnesti» til utestengte Twitter-brukere

Nå er eksperter bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon på plattformen.

Elon Musk kjøpte Twitter for 44 milliarder dollar i oktober. Nå vil milliardæren gjenopprette utestengte kontoer.

– Folket har talt. Amnesti begynner neste uke. Vox populi, Vox dei, tvitret Musk med en latinsk setning som oversettes til «folkets stemme, Guds stemme».

Milliardærens kunngjøring kommer etter at han publiserte en spørreundersøkelse på sin egen Twitter-konto.

Her ba han folk stemme over gjenopprettingen av kontoer som ikke har «brutt loven eller vært engasjert i grov spam». Der stemte 72 prosent ja.

Falske kontoer

Musk brukte den samme latinske frasen forrige helg da han publiserte en lignende spørreundersøkelse. Den dreide seg om å la USAs tidligere president Donald Trump få komme tilbake på plattformen, noe han fikk etter at 51,8 prosent stemte ja.

Men nettavstemningen Musk brukte er ikke vitenskapelig og kan lett påvirkes av falske kontoer og roboter, ifølge AP.

I tillegg er det sannsynlig at mange av Musks følgere ikke engang så avstemningsspørsmålet. Musk har 118 millioner følgere og Twitter har 450 millioner aktive månedlige brukere.

EUs justiskommissær Didier Reynders (venstre) hadde torsdag møter med Twitter og Facebook-eier Meta i Dublin for å minne selskapene om deres juridiske forpliktelser.

Bekymret for hatytringer

Flere myndigheter er bekymret for hva det vil bety dersom Musk faktisk innfører et slikt generelt «amnesti» for suspenderte Twitter-brukere.

Kritikere tror det kan føre til økte hatytringer på plattformen.

Stengingen av Twitters kontor i Brussel denne uken har utløst uro i EU. EU har strenge regler om innhold på nett. Nå er de bekymret om den sosiale plattformen vil klare å overholde reglene.

– Vi er bekymret for beslutningen om å ha færre og færre folk som jobber i selskapet.

Dette sa EUs justiskommissær Reynders til journalister i Dublin. Her har Twitter og andre amerikanske teknologiselskaper sitt europeiske hovedkvarter.

– Når det er gjelder hatytringer, er jeg sikker på at vi trenger menneskelige ressurser, la han til.

Flere Twitter-ansatte har sagt opp eller fått sparken etter at Elon Musk tok over selskapet. Her fra Twitters hovedkvarter i San Francisco i USA.

Kan skremme Google og Apple

De to personene som hadde ansvaret for Twitters politikk for digital publisering i Europa, forlot selskapet i forrige uke som de to siste. Det opplyser fem personer med kjennskap til saken til Financial Times.

Det er også bekymring for at teknologigigantene Apple og Google kan bli skremt til å utestenge Twitter fra sine mobilappbutikker på grunn av innholdsproblemer.

Musk har sparket en rekke ansatte i Twitter siden han overtok den innflytelsesrike plattformen i oktober for en prislapp på 44 milliarder dollar.