Verden

Retten er satt for Jackson

Tilsynelatende sikker i sin sak viste han V-tegnet. Smilende, kledd i hvitt ankom Michael Jackson i går rettsbygingen i Santa Maria.

 • Forf>
 • <forf>lars Ditlev Hansen<

— Jeg vil bli frikjent, og når sannheten kommer frem vil jeg få min oppreisning, sa Michael Jackson i en erklæring i et videoopptak som med rettens velsignelse ble lagt ut på hans hjemmeside på Internett før rettssaken mot ham begynte i går.Det koker i småbyen Santa Maria i California. Superstjernen Michael Jacksons frihet, karriére og omdømme står på spill. Skulle han bli kjent skyldig i seksuelt misbruk av en 13 år gammel, kreftsyk gutt hjemme på Neverland for to år siden, risikerer han inntil 20 år i fengsel. Og dette rettsdramaet skal følges for hver krik og krok av verden. Mer enn 1000 pressefolk - også fra Australia, Asia og Europa - er akkreditert til å følge det på nært hold.

I sportsbil.

Flere hundre fans trengte seg sammen mot sperringene foran rettsbygningen da Michael Jackson ankom i nitiden i går amerikansk tid. Sammen med sin advokat, Thomas Mesereau og sikkerhetsvakter kom popstjernen i en svart sportsbil, og ble møtt av fansens oppmuntrende tilrop da han steg ut.Allerede natt til i går, lenge før rettssaken begynte, begynte fansen å samle seg utenfor den lille rettsbygningen. Flere kom langveisfra. "France supports & loves M.J.", sto det på en plakat en ungjente holdt frem. "Belgium loves you" og "Mexico always by Michael's side", fortalte andre.Dansende og ropende støttet fansen sitt idol morgenen igjennom. Ikke alt var like edelt. En del vrengte en Jackson-sang og gjorde narr av statsadvokaten og rakket ned på en kvinne med en plakat som støttet offeret, den nå 15 år gamle gutten, ifølge nyhetsbyrået AP.Jackson må møte i retten hver eneste dag inntil saken er over, men vil neppe selv spille noen hovedrolle i forhandlingene i den lille rettsbygningen i Santa Maria. Aktoratet og forsvaret vil utkjempe det store slaget, under ledelse av den erfarne, 63 år gamle dommeren Rodney Melville.

Lang rettssak.

Det vil ta flere uker før rettssaken for alvor kommer i gang. Dommer Melville har innkalt hele 750 jurykandidater, som nå spørres ut og sjekkes av aktor, statsadvokat Tom Sneddon, og Jacksons forsvarer. Det er ventet at det vil gå én måned, kanskje mer, før 12 jurymedlemmer og seks reserver er utnevnt.Michael Jacksons familie slår ring om ham og får plass i mediesirkuset rundt rettssaken.- Jeg kjenner min sønn, og dette er latterlig, sa stjernens mor, Katherine Jackson, i et intervju med CBS' frokost-TV, "The Early Show", i går morges. Hun mener at de som tror hennes sønn er skyldig i det han er tiltalt for, "ikke kjenner ham".Faren, Joe Jackson, hevdet at sønnen men har problemer i USA på grunn rasisme, ifølge AP. Da han ble spurt om hva han mente var motivene for anklagene, mente han svaret var klart.- Det dreier seg om penger.

Michael Jackson virket tilsynelatende seiersikker da han ankom rettslokalet i Santa Maria i går. Foto: MICHAEL MARIANT-AP

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Anmeldelse av «Leaving Neverland»: Skremmende, men problematisk

 2. KULTUR

  Dette er anklagene mot Michael Jackson

 3. VERDEN

  Rettssak mot menneskerettsforkjemper i gang i Kina

 4. KULTUR

  Omstridt Michael Jackson-dokumentar tilfredsstiller ikke NRKs krav, vises likevel

 5. VERDEN

  Trump gikk for første gang på en valgsmell.

 6. NORGE

  «Jakob»-saken i lagmannsretten: Foreldrene avviser vold