Verden

Fiktive selskaper åpnet døren til Norge for syrere

I den fattige, utslitte kommunale leiegården i Sovjetgate nr 5 holdt selskapet Artium til. Her skulle over 300 syrere ha arbeidet, men ifølge russiske migrasjonsmyndigheter har de fleste reist videre til Norge. Foto: Johansen, Per Anders

Ved hjelp av fiktive selskaper kom 1000 syrere til St. Petersburg. Derfra reiste mange videre på den arktiske asylruten.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

En tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt falske arbeidspapirer til over 1000 syrere. Dermed fikk de arbeidsvisum. Nå sitter mange på asylmottak i Norge.

I hus nr. 40 i Sovjetgate nr. 5 i St. Petersburg holder det russiske selskapet Atrium til. Hit ble 300 syrere invitert til å arbeide.

I det som skulle være et forretningsbygg med et stort antall arbeidende syrere, er alt helt tomt når Aftenposten oppsøker adressen. Ingen svarer når vi ringer på, og selskapets telefonnummer virker ikke.

Selskapet er fiktivt, og ble brukt til å skaffe arbeidspapirer for syrere. Det sikret dem arbeidsvisum til Russland.

I høst tok de fleste av dem den arktiske asylruten til Norge, ifølge russiske immigrasjonsmyndigheter.

Møt noen av syrerne som kom syklende til Norge i høst:

Les også

Fra denne kafeen i Russland reiste en hel gruppe syrere til Norge

Vanskelig å sende tilbake

Fem av syrerne som Norge nylig prøvde å deportere til Russland, hadde fått russisk arbeidsvisum fra de falske selskapene, skriver flere russiske medier.

Visumskandalen som nå rulles opp i St. Petersburg kan få store følger for regjeringens planer om å få sendt tilbake avviste asylsøkere som tok den arktiske asylruten til Norge i høst:

Syrere som russerne mener har jukset seg til landet, risikerer å bli utvist umiddelbart. Dermed blir det svært vanskelig for norske myndigheter å sende dem tilbake.

Slik fremstilte den russiske TV-kanalen 5 beslagene som russisk sikkerhetspoliti gjorde i leiligheten hvor et av de fiktive selskapene i St. Petersburg holdt til. Her skal det har vært gjort beslag av flere hundre tusen dollar, samt kvitteringer fra syrere som fikk arbeidsvisum i Russland. Foto: Skjermdump russisk TV

Dermed er det de som har visum på falskt grunnlag som har størst sjanse til å bli i Norge.Samtidig er saken pinlig for russerne, siden en tidligere russisk UD-ansatt er en av hovedaktørene.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov brukte påstander om visumjuks som begrunnelse denne uken for at Russland nå har innført «pause».

Lavrov sa at Russland ikke vil ta tilbake noen som kom til Russland på «falske premisser» og dermed brøt loven.

Russerne har bedt om en pause i uttransporteringen av asylsøkere fra Norge:

Les også

Lavrov: Norge og Russland forhandler om en utvidelse av returavtalen

Mener diplomat sørget for visum

De 1000 syrerne fikk arbeidsvisum gjennom selskapene Atrium, Alkair, Avenue, Arctic og Focus. Selskapene er kontrollert av Generalov-familien. Frem til 2012 var faren i familien russisk diplomat i Syria og embetsmann i det russiske utenriksdepartementet.

Da han kom hjem til St. Petersburg, etablerte han selskapene. Familiemedlemmenes navn ble oppført som styreledere og direktører i selskapene.

I 2013 sørget de fem selskapene for arbeidsvisum til 111 syrere.

Året etter fikk 888 syrere opphold i Russland for å jobbe i de fiktive selskapene, ifølge den uavhengige avisen Fotanka i St. Petersburg.

Hvor mange som kom til Russland i 2015, er ikke kjent.

Arrestert av sikkerhetspoliti

Denne uken ble den tidligere diplomaten og hans to sønner arrestert i en aksjon i regi av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Opplysningene er ikke kjent for norske myndigheter.

FSB-styrker stormet leiligheten til familien som kontrollerte selskapene, og filmet de siktede i trøye og underbukse. Deretter ble bildene lekket til TV-stasjonen Kanal 5. Denne fremgangsmåten er vanlig når FSB ønsker å sende en klar melding. Foto: skjermdump

Politiet i St. Petersburg mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet.FSB sørget for å lekke arrestasjon til den lokale TV-kanalen 5 i St. Petersburg, og ga journalistene bilder av arrestasjonen, de arresterte og beslagene.

I leiligheten ble det funnet stempler, kvitteringer, dokumenter fra syrerne og store mengder kontanter.

Denne typen lekkasjer til pressen er vanlig i Russland, og fører til at tiltalte ofte blir stemplet som forbrytere før de får forklart seg.

Hverken Aftenposten eller russiske medier har så langt klart å få en kommentar fra de siktede.

Kommentar til asylkaoset i nord:

Les også

Det er bare én aktør som vinner i nord. Det er Russland.

Fant store mengder kontanter

«Flere hundretusener rubler og dollar ble funnet i leiligheten», ifølge Kanal 5, som viser til anonyme FSB-kilder.

- Selskapene sendte informasjon til russiske myndigheter som førte til at det ble utstedt visa til utlendingene, sier Helen Duajev, lederen for de føderale migrasjonsmyndighetene i St. Petersburg, til den lokale TV-stasjonen.

- Vi har undersøkt selskapets ansvarlige personer og bedt de ansvarlige myndigheter om å etterforske dette som et kriminelt forhold.

De russiske immigrasjonsmyndighetene sier de vil undersøke hver eneste sak blant syrerne som syklet til Norge.

Norske deportasjoner

Allerede i oktober tok russiske medier opp mistankene om at organisert kriminelle sto bak en del av asylstrømmen i Norge.

Men avisen Fotanka mener russisk politi har kjent til svindelen i over ett år.

Moskeen i St. Petersburg har plass til 5000 troende, og var tidligere Europas største moske utenfor Tyrkia. Russisk sikkerhetspoliti hevder de nå har rullet opp en storstilt svindel med visum for syrere. Saken på få store følger for Norges forsøk på å returnere avviste asylsøkere til Russland. Foto: Johansen, Per Anders

Allerede i slutten av 2014 skal russiske myndigheter har reagert på den kraftige økningen i arbeidsvisum.Det norske generalkonsulatet skrev i høst et brev til UD om de første mistankene.

- Generalkonsulatet fanget i høst opp informasjon fra en lokal avis som påpekte en økning i utstedelser av russiske forretningsvisum, basert på invitasjoner fra tilsynelatende ikke-eksisterende firmaer, sier generalkonsul Heidi Olufsen. Hun sier at konsulatet ikke har mer informasjon enn det som har kommet frem i mediene.

En av lederne for den syriske diasporaen i St. Petersburg, Waddah Aljoyde, sier tallene høres veldig høye ut.

- Men det er helt klart at mange har beriket seg på syrere i en svært vanskelig livssituasjon, sier Aljoyde.

Situasjonen ved Storskog har ført til splittelse i det politiske Norge. For å bli klokere, anbefaler vi disse sakene:

Politisk redaktør Trine Eilertsen:

Les også

Listhaugs største utfordring

Redaktør Harald Stanghelle om:

Les også

Arbeiderpartiets spagat

SV forlater det rødgrønne-samarbeidet. Les kommentator Frank Rossaviks kommentar:

Les også

«Audun Lysbakkens problem er ikke strategi, men politikk»

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa