Khersons infrastruktur ligger brakk etter russernes okkupasjon: – Vi skal gjenopprette alt

Ødelagte bygninger, strøm- og vannmangel og skadet infrastruktur. Kherson er en by som har fått friheten tilbake, men ellers mangler det meste etter åtte måneder med russisk okkupasjon.

Kherson har vært uten strøm, mobildekning og internett etter at russerne trakk seg ut. I sentrum av byen er det rigget opp en Starlink-terminal som gir WiFi-tilgang over satelitt.

Sang, dans og veivende ukrainske flagg.

Innbyggerne i Kherson feirer frigjøringen. Men byen de mistet til russiske okkupanter for åtte måneder siden, er langt fra den samme.

Kherson er uten strøm og vann. Bygninger er ødelagt. Veier og broer er totalskadet. Russerne etterlater seg en by i en humanitær krisetilstand.

Nå starter gjenoppbyggingen av regionhovedstaden som en gang hadde 300.000 innbyggere, lover president Volodymyr Zelenskyj.

Det blir krevende.

Det ble delt ut mange klemmer da ukrainske frigjøringsstyrker ankom Kherson fredag og lørdag.

Enorme ødeleggelser

Det var et tåkelagt Kherson som møtte ukrainske styrker da de inntok byen fredag 11. november. Litt etter litt kom skadeomfanget til syne.

Bilder og videoer viser forlatte bygninger med store skader. Infrastrukturen er totalskadet. Satelittbilder viser at Antonivka-broen, som går over til østbredden Dnipro-elven, er helt ødelagt.

Dette satelittbildet viser den ødelate Antonivka-broen.

Kommunikasjonslinjene fungerer ikke. TV-tårnet ligger i en forvridd metallhaug på bakken og kraftlinjer er ødelagt, skriver Reuters.

Omfanget av de humanitære utfordringene er stort. Innen russernes retrett, ble byens vann- og varmeforsyning sabotert. Byen har hverken strøm eller mobildekning. Og nå kommer vinteren med lavere temperaturer.

Et vanskelig utgangspunkt for en sliten, krigsherjet nasjon.

– Russerne har overalt samme mål. Å ydmyke folk så mye som mulig. Men vi skal gjenopprette alt. Det kan dere stole på, sa Zelenskyj.

Det har også kommet meldinger om at russerne har drevet med utbredt plyndring før de dro. Moscow Times skriver at de blant annet tok med seg deler av kunstsamlingen til Khersons kunstmuseum.

Det er fra før kjent at russerne har tvangsflyttet sivile fra Kherson til russiske områder, noe som har blitt omtalt som etnisk rensing.

Dette skjer i Kherson nå

Ukrainske sikkerhetsstyrker startet raskt med å rydde miner og etablere kommunikasjonsløsninger. De søker også etter russisker soldater eller kollaboratører som kan gjemme seg i forlatte bygninger, skriver The New York Times.

Bilder fra sentrum av Kherson viser at sivile politistyrker allerede er på plass for å ivareta orden og hindre kriminalitet.

Dette bildet, som er hentet fra en video fra fredag, viser ukrainske sivile som klemmer ukrainske soldater og politifolk på vei inn i Kherson sentrum. I bakgrunnen ses en patruljebil fra ukrainsk nasjonalt politi.

Ukrainske TV-signaler skal igjen være mulig å få inn i byen, etter månedsvis med russisk propagandafjernsyn.

Togruten Kyiv-Kherson er i drift. Ukrainas jernbanesjef Oleksandr Kamyshin kaller billettene for tickets to victory på Twitter.

Aftenposten har snakket med 16 år gamle Nazar fra Kherson. Han har familie i byen, og sier at noe av strømmen allerede begynner komme tilbake.

Ukrainske medier anslår at strømmen er tilbake for fullt om én måned.

Telefonnettet vil fungere igjen om 1–2 dager. I mellomtiden har innbyggerne samlet seg rundt en Starlink-terminalStarlink-terminalEn konstellasjon av satelitter som etter planen skal levere internettilgang til hele verden. Laget av Elon Musks selskap SpaceX. for å få tilgang til nettverk. Her kan de koble seg på internett via en lokal WiFi-hotspot.

Biler fra transportselskapet Nova Poshta skal ha fraktet mat, vann og hygieneartikler inn til befolkningen.

Ukrainas politisjef Igor Klymenko opplyser om veisperringer og at arbeidet med å dokumentere «forbrytelsene til de russiske okkupantene» er i gang.

En ødelagt kraftlinje i Osokorivka i Kherson-regionen. Bildet er tatt 9. november.

Portforbud og begrensninger

Portforbud er innført mens det ryddes miner. Ifølge Nazar er både steder og biler minebelagt av russerne.

16-åringen forteller også at det ukrainske militæret har redusert adgangen til å reise inn og ut av byen de neste to ukene.

Disse begresningene snakket også lederen for provinsadministrasjonen, Jaroslav Janusjevitsj, om i en video, skriver NTB.

I bakgrunnen kunne man likevel se folk juble. Byen de mistet, er igjen blitt deres.

Aftenposten omtalte lørdag hvordan krigen nå kan utvikle seg videre. Dersom hele Kherson-regionen tas tilbake, kan Ukraina blokkere russernes eneste fastlands-vei til stedet hvor det hele startet i 2014: Krymhalvøya.