Verden

Russland åpner for å støtte opprørere mot IS

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er åpen for å støtte opprørsgrupper i Syria som kjemper mot IS.

Russland er klar til å støtte opprørsgrupper som med vestlig støtte kjemper mot Den islamske staten (IS) i Syria, opplyser den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

 • Ntb

— Russland står klar til å støtte Den frie syriske hær med luftangrep mot terrorgrupper, sier Lavrov lørdag.

Den frie syriske hær er en gruppe som består av avhoppere fra regjeringsstyrkene og som nå kriger både mot andre opprørsgrupper og mot president Bashar al-Assads regimestyrker.

Lavrov uttaler videre at Russland er beredt til å koordinere sin innsats i Syria tett med USA.

Lavrov sier også at parlaments- og presidentvalg må være del av en politisk overgang. Han mener det er håp om framgang i den politiske prosessen i Syria i overskuelig framtid.

 • Tirsdag var Syrias president Bashar al-Assad var i Moskva, hvor han diskuterte krigen mot «terrorister» med president Vladimir Putin.Her tar de hverandre i hendene.

Helomvending

Uttalelsen fra Russland lørdag om å støtte grupper som også USA gir sin støtte til, innebærer helomvending.

— Det er ikke mulig å se forskjell på den moderate opposisjonen og terrorist- og ekstremistgrupper, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov fredag.

USA mener russiske kampfly i Syria har rammet moderate opprørsgrupper som først og fremst kjemper for å fjerne president Bashar al-Assad fra makten. Russland har sagt at IS er et sentralt mål, men at også Assad må støttes. USA har på sin side vist støtte overfor opprørsgrupper som kjemper både mot Assad og IS.

Russland har til nå denne måneden utført 934 tokt i Syria, viser tall fra forsvarsdepartementet.

 • Den islamske staten (IS) har blitt historiens rikeste terrorgruppe. Dette må du vite om IS.
  Samtidig sier Lavrov at Russland og Egypt er enige om å fortsette samarbeidet for å arbeide fram en politisk løsning på konflikten i Syria.

Lavrov har snakket med sin egyptiske kollega Sameh Shukri om dette i en telefonsamtale, opplyste Lavrov lørdag.

– Lavrov og Shukri er også enige om å fortsette samarbeidet for å bekjempe terrorisme i Midtøsten, heter det i en uttalelse fra Russlands utenriksdepartement.

Russiske krigsfly slipper en bombe over Syria 9. oktober. Bildet er sendt ut av det russiske forsvarsdepartementet.

Valg

Lavrov sier også at parlaments— og presidentvalg må være del av en politisk overgang. Han mener det er håp om framgang i den politiske prosessen i Syria i overskuelig framtid.

– Jeg er overbevist om at de fleste seriøse politikere har lært sine lekser med hensyn til å forstå situasjonen i Syria og utviklingen videre, til tross for den pågående retorikken mot Assad, sier Lavrov til TV-kanalen Rossiya 1 lørdag.

Lavrov mener den voksende flyktningkrisen i Europa gjør at politikerne i Vesten har begynt å endre synet på Syria-krigen. Nå setter han sin lit til at det kan bli tilrettelagt for valg i Syria.

– Dette gir oss håp om at den politiske prosessen kan fortsette i overskuelig framtid, ved å hente støtte utenfra, slik at alle parter i Syria kan sette seg ned rundt forhandlingsbordet, sier Lavrov.

Gaddafi

Han mener at EU allerede har begynt å vedkjenne seg årsaken til flyktningkrisen og kaoset i Midtøsten, og trekker fram den vestlige kampen mot Muammar Gaddafi i Libya, der Norge var en sentral aktør. Det endte ikke bra, påpeker Russlands utenriksminister.

– De begynner å huske måten Gaddafi ble behandlet på, og forsøker å legge bak seg illusjonene om at demokrati slår rot av seg selv når en diktator fjernes, sier Lavrov.

Russland insisterer på at Syrias egne innbyggere skal avgjøre Assads skjebne, og at det ikke er noe andre land skal bry seg med.

USA og vestlige allierte mener Assad må gi fra seg makten, men i den senere tid har flere gitt uttrykk for at han som del av en politisk overgangsprosess ikke trenger å trekke seg umiddelbart.

Vil du høre mer utenriks i helgen, ikke bare lese? Da kan vi anbefale Aftenposten Verden-podkast:

Les også

 1. Her takker han Putin for bombene

 2. Avtale om flysikkerhet over Syria i boks

 3. Klarer ikke å kvele IS' oljeøkonomi

 4. Offensiven som skal redde Assad, har startet

 5. Eksilgruppe: - 45 drept i russiske luftangrep i Syria

 6. Derfor er Assad i Moskva