Verden

- Ingen overlevende funnet etter flystyrt i Egypt

Egyptiske myndigheter sier at ingen overlevende er funnet etter at et russisk passasjerfly med 224 passasjerer styrtet på Sinai-halvøya i Egypt. Pårørende strømmer nå til flyplassen i St. Petersburg.

  • Petter Winther
  • Stine Barstad
    Journalist

SISTE: Begge ferdsskriverne til ulykkesflyet skal nå være funnet. Disse kan gi havarikommisjonen avgjørende informasjon om årsaken til styrten.

IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly, ifølge nyhetsbyrået AFP:

«Kalifatets soldater lyktes i å ta ned et russisk fly i Sinai», heter det i uttalelsen som sirkulerer i sosiale medier.

BBC gjengir også meldingen, og legger til at området har et aktivt militant nettverk som består av lokale jihadister som har alliert seg med IS.

I meldingen fra IS sier de ikke noe om hvordan de skjøt ned flyet. BBC skriver at Sinaiprovinsen har bakke-til-luft-raketter, men at flyet som var oppe i 30.000 fot, ville vært utenfor rekkevidden av disse.

Den russiske transportministeren Maksim Sokolov sier at flyet ikke kunne ha blitt skutt ned av jihadistiske militanter.

— Vi er i tett kontakt med våre kollegaer fra Egypt, og de har ingenting for øyeblikket som kan bekrefte slike fabrikasjoner, sier Sokolov til BBC.

Samtidig melder Reuters at de innledende ettetforskningene tyder på at flyet styrtet på grunn av en teknisk feil.

Øyenvitner skal ha sett flyet styrte i flammer og røyk

BBC melder om at de svarte boksene til flyet skal være funnet.

Øyenvitner skal ifølge egyptiske kilder ha sett flyet styrte i flammer og røyk.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var det totalt 224 personer om bord på flyet: 200 voksne og 17 barn, i tillegg til en besetning på syv personer.Ifølge egyptiske myndigheter skal tra av de omkomne være ukrainske, resten er russiske. Navnene på passasjerene er nå frigitt.

Minst fem barn skal være funnet døde ved flyvraket, skriver ITVnews. En russisk viseborgermester står oppført i passasjerlistene.

BBCs reporter på stedet bekrefter at omtrent 150 døde mennesker så langt har blitt funnet på et område innenfor 5 km fra stedet der flyet kræsjet.

Motstridende meldinger

Fra ulykkesstedet har det vært motstridende meldinger. De første meldingene gikk på at flyet skal være totalvrak. Rapporter fra stedet går også på at flyet skal være delt i to.

Ayman al-Muqadem, et medlem av den egyptiske havarikommisjonen, har uttalt til nyhetsbyrået AP at piloten skal ha meldt fra til kontrolltårnet om tekniske problemer rett etter avgang, og han skal ha ønsket en forandring i flyruten. Piloten skal ha spurt om å få nødlande på El Arish internasjonale flyplass i Egypt. BBC er en av de som rapporterer dette.

Andre medier sier derimot at dette ikke stemmer.

  • Russland har opprettet etterforskning av flyselskapet.

Styrtet i fjellområde sentralt på Sinai-halvøya

Pårørende strømmer til flyselskapets skranke på flyplassen i St.Petersburg i håp om få informasjon om familie og venner.

Russlands president Vladimir Putin kondolerer de pårørende til flystyrten. Putin har også bedt russiske myndigheter om å gi bistand til passasjerenes familier.Ifølge kilder som Reuters har snakket med skal flyet ha styrtet i et fjellområde, og dårlig vær har gjort det vanskelig for redningsmannskapet å komme frem til stedet.

Falt fra 30.000 fot

Passasjerflyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheik til St. Petersburg da det ble meldt savnet. Radarkontakten med flyet skal ha blitt brutt 23 minutter etter at flyet tok av fra flyplassen. BBC sier at flyet kræsjet rundt 50 km fra flyplassen. Ifølge Flightradar 24 skal flyet ha mistet 6000 fot i minuttet før det forsvant, og det skal ha hatt en høyde på over 30.000 fot.

Reuters har snakket med egyptiske sikkerhetskilder som sier at det ikke er noe som tyder på at flyet ble skutt ned.

Russiske turister

Reuters melder at det har blitt funnet vrakrester etter flyet, og redningsmannskapet på stedet sier at flyvraket er så skadet at de frykter at alle ombord er omkommet.

Ifølge BBC News er de fleste passasjerene russiske turister. Flyet skal tilhøre det russiske selskapet Kogalymavia og være av typen Airbus A-321. Det lille flyselskapet har base vest i Sibir, og flyet skal være 18 år gammelt.

Totalt var det 217 passasjerer om bord samt en besetning på syv personer.

Denne saken oppdateres.