Verden

Thailandsk politi jakter nye pågripelser etter bombeangrepene og brannene sør i landet

Fire ble drept og 35 skadet i en rekke bombeangrep og branner i Thailand torsdag og fredag. Jakten etter de som står bak angrepene pågår for fullt.

Foto: REUTERS TV

 • Ellen Balke Hveem

Flere mediehus meldte fredag at to personer var pågrepet i forbindelse med bombeangrepene og brannene i landet torsdag og fredag.

Politiet i Thailand avviser nå dette, skriver Bangkok Post.

– Vi arbeider nå med etterforskningen og håper å ha klar en liste over mistenkte enten i dag eller i morgen, sier visedirektør Pongsapat
Pongcharoen i Thailands nasjonale politi, ifølge NTB.

Han hevder at rykter om at to personer er satt i varetekt «ikke er troverdige».

Likevel bekrefter politiet at en 67 år gammel politisk aktivist ble pågrepet i sitt hjem i Trang lørdag. Han blir avhørt om en mulig link til bombeangrepet som drepte én person i Trang torsdag og brannstiftelser, skriver Bangkok Post.

Politiet jobber også med å gjennomgå DNA- og videobevis, i håp om nye pågripelser, ifølge avisen.

Les også

Flere drept i en rekke eksplosjoner og branner i Thailand

«Tilbake til normalen»

Fire ble drept og 35 skadet i bombene som rammet fem provinser sør i landet: Hua Hin, Phuket, Phangnga, Trang and Surat Thani.

Ingen har påtatt seg skylden for bombene, og det er uklart om de har hatt sammenheng med hverandre. Politiet i Thailand hevder imidlertid at det ikke er snakk om terrorangrep, men omtaler det som «lokal sabotasje».

Ifølge Bangkok Post mener politiet at situasjonen nå er «tilbake til normalen», og CNN melder at barer og restauranter har åpnet igjen i Phuket, og at politiet er ikke lenger synlig i gatene.

Her er en oversikt over angrepene:

Politisk uro i Thailand

Bombingene kommer bare få dager etter at militærjuntaen, som de siste to årene har styrt landet, gjennomførte en folkeavstemning om grunnloven.

Grunnlovsendringen begrenser demokratiet i landet. Den fikk flertall, med 61 prosent av stemmene. Med den kan militærjuntaen i større grad legitimere sin makt.

Marte Nilsen, Thailand-ekspert og seniorforsker ved PRIO mener det er for tidlig å si noe om folkeavstemning kan knyttes opp mot angrepet. Aftenposten snakket med henne fredag.

Hun påpeker imidlertid at dette er en av de eksisterende konfliktlinjene i landet, der det er dyp splittelse mellom de som støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans søster Yingluck, som ble fjernet i et kupp, og de som støtter den tradisjonelle eliten i Bangkok med sterke støttespillere i militæret.

Talsperson Sansern Kaewkamnerd for thailandske myndigheter sier at myndighetene mener motstandere av grunnlovsendringen står bak angrepet, ifølge Bangkok Post.

Nilsen peker også på konflikten helt sør i landet, der den malay-muslimske befolkningen særlig de siste ti-femten årene har vært i konflikt med myndighetene. Dette området ble annektert av Thailand på starten av 1900-tallet.

Politiet avviser imidlertid at angrepene er en eskalering av denne konflikten, utfra bevisene de har så langt, skriver Bangkok Post.

Les også

Folkeavstemningen i gang i Thailand

– Vær årvåken

Flere av provinsene er populære blant turister, og mange nordmenn ferierer for tiden i Thailand. Etter at de første bombene gikk av i Hua Hin, har det ikke kommet meldinger om at nordmenn er rammet.

– Gjennom de undersøkelsene vi har gjort, er det ingenting som tyder på at norske borgere er rammet, sa pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Aftenposten fredag morgen.

Departementet råder norske borgere som oppholder seg i området til å følge med på situasjonen gjennom lokale medier, følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter og utvise stor årvåkenhet.

Flere kilder melder om at minst ti utlendinger skal være skadet i angrepene.

 1. Les også

  To bomber gikk av på turiststed i Thailand

Les mer om

 1. Thailand

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Flere drept i en rekke eksplosjoner og branner i Thailand

 2. VERDEN
  Publisert:

  To bomber gikk av på turiststed i Thailand: Minst én drept og 19 skadet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Thailandsk politi: Fant udetonerte bomber på flere turistmål

 4. VERDEN
  Publisert:

  Thailandsk politi: – Én hovedmistenkt bak bombeangrep

 5. VERDEN
  Publisert:

  Tre drept i bombeangrep i Thailand

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst ti drept i bombeangrep mot buss i Afghanistan