Verden

NATO vil prøve å møte Russland igjen

Etter halvannet år med stillhet skal Jens Stoltenberg prøve å legge til rette for et nytt møte mellom NATO og Russland.

Det ble slutt på alt samarbeid mellom NATO og Russland etter Ukraina-konflikten. Her er det som i dag er NATOs generalsekretær og Russlands president fotografert sammen i 2009, da de var statsministre i hver sitt land.
  • Ntb

NATO frøs alt praktisk samarbeid med russerne i fjor som følge av Ukraina-konflikten.

Men de diplomatiske kanalene ble holdt åpne, og nå blir muligheten for et møte i det såkalte NATO-Russland-rådet undersøkt etter null aktivitet siden juni 2014.

— Vi legger opp til det. Så får vi komme tilbake til hvor og når og hvordan det skal skje. Men det er et ønske om at vi skal få det til, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til NTB etter en diskusjon blant alliansens utenriksministre.

— Jeg skal nå legge til rette for at vi skal kunne ha et møte, fremholder Stoltenberg.

Passivt

Selv om det ikke har vært noe slikt møte på halvannet år, understreker Stoltenberg at forumet ikke har vært suspendert. Og at det derfor ikke er snakk om vesentlige endringer i innstillingen hos NATO.

— Situasjonen er slik at vi aldri suspenderte NATO-Russland-rådet, selv om det heller ikke har vært noen aktivitet der. Men det er to forskjellige ting. Man kan ikke reetablere noe som ikke har vært avviklet, men aktivisere noe som har vært passivt, sier han.

— Og det skal vi nå gjøre.

Russland svarer at landet er klar til diskusjon.

— Mange spørsmål har hopet seg opp for oss. Det er behov for diskusjoner, sier utenriksminister Sergej Lavrov ifølge nyhetsbyrået DPA.

Bakgrunn:

Les også

Derfor fører ikke nedskytingen av det russiske fly til stormaktskrig

Utfordring

Utfordringen for Stoltenberg blir hvordan man finner en dagsorden alle NATO-landene, men også Russland, kan gå med på. Østeuropeiske medlemsland frykter det skal skapes et inntrykk av at man er på vei tilbake til «business as usual».

Det kan ligge an til langvarige diskusjoner i NATO-systemet før noe møte blir en realitet.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier generalsekretær Stoltenberg har fått med seg mange innspill fra ministrene.

— Vi skal selvsagt ha en dialog med Russland. Men hvordan den skal utformes, er ikke noe vi skal ha høyttenkning om nå, svarer han på spørsmål om norsk holdning.

— Nøkkelen til å endre dynamikken mellom Russland og NATO ligger uansett hos Russland. En forutsetning for normalisering er at de etterlever folkeretten, understreker han.

Møteplass

Tyskland, Nederland og Spania er blant landene som ønsker et nytt møte i rådet, som har vært en viktig møteplass for NATO og Russland.

— Møter på ambassadørnivå kan trolig gjøres mulige igjen snart, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til pressen på forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

— Hvis man tror på at diplomati har en rolle å spille, så krever det at man er i samme lokale, kommenterer Danmarks utenriksminister Kristian Jensen til dansk presse.

Les også

  1. 2080 personer utgjør hele forsvaret. Nå skal landet bli NATO-medlem.

  2. Derfor er det viktig for NATO å beholde urokråka Tyrkia i alliansen

  3. Kan NATO-landet Tyrkias nedskyting av det russiske flyet føre til stormaktskrig?

  4. Stoltenberg: Grensen mellom Tyrkia og Syria er ikke godt nok kontrollert

  5. NÅ: Russland: Her er bevisene våre mot Tyrkia