Franske etterforskere: - Gjerningsmannen i Nice hadde medhjelpere

Fem personer er siktet for å ha hjulpet Mohamed Lahouiej-Bouhlel med angrepet.

Seks personer har sittet i varetekt siden søndag. En av disse slapp ut onsdag kveld, de fem gjenværende kommer til å bli siktet i saken.

Statsadvokat Francois Molins holdt pressekonferanse torsdag kveld, en uke etter angrepet i Nice hvor 84 mennesker mistet livet.

– Etterforskningen har gjort store fremskritt, uttalte statsadvokaten.

Fem personer siktet

Molins opplyser at det ble opprettet en etterforskning av fem personer torsdag morgen, hvorav fire menn og en kvinne. Disse fem ble siktet natt til fredag.

Påtalemyndigheten i Paris opplyser at tre av de fem er siktet for medvirkning til «drap begått av en gruppe med terrorforbindelser». De andre to er siktet for «våpenlovbrudd i forbindelse med en terrorgruppe».

Ingen av de fem er kjent for etterretningstjenesten fra før, men en av de har blitt dømt for et mindre alvorlig lovbrudd.

– Etterforskningen har avdekket at angrepet bærer preg av å være planlagt, og at gjerningsmannen fikk hjelp fra flere medsammensvorne, sa Molins.

Albansk par blant de pågrepne

Franske myndigheter har gått ut med navn på de som er pågrepet, og det dreier seg blant annet om det albanske paret som tidligere har vært omtalt.

Blant de pågrepne finner vi en fransk-albansk kvinne på 42 år, en albansk mann på 38 år, en fransk-tunisier på 22 år, en tunisier på 37 år og en fransk-tunisier på 40 år.

– Fyll lastebien med jern og kutt bremsene

Den pågrepne 37-åringen er identifisert som mannen som figurerte på bildene sammen med Nice-angriperen dagen før angrepet.

Han skal blant annet ha gitt følgende råd til gjerningsmannen i form av an Facebook-melding:

– Fyll opp lastebilen med 2000 tonn jern og kutt bremsene, så skal jeg se på, min venn.

Åtte personer pågrepet, tre sluppet fri

Totalt har åtte personer blitt pågrepet i kjølvannet av Nice-angrepet.

Gjerningsmannens ekskone ble pågrepet og avhørt allerede fredag formiddag. Hun ble sluppet fri igjen i løpet av helgen.

Ytterligere sju personer ble pågrepet før helgen var over, men to av disse er sluppet fri igjen.

Mobilbilder fra året før vitner om planlegging

Statsadvokaten forteller at flere bilder ble funnet på Mohamed Lahouiej-Bouhlels mobiltelefon, og at disse antyder at angrepet har vært planlagt i flere måneder.

Politiet fant blant annet bilder fra fyrverkerioppskytingen året før. Disse bildene skal ifølge etterforskerne a hatt fokus på folkehavet.

Overvåkningsbilder viser en av de pågrepne sammen med gjerningsmannen i lastebilen to dager før angrepet.

Over tusen telefonsamtaler med en av de mistenkte

Gjerningsmannen har hatt 1278 telefonsamtaler med den pågrepne 40-åringen i løpet av det siste året. En sms ble funnet på Lahouiej-Bouhlels mobil:

«Jeg er ikke Charlie, jeg er glad for at de har tatt med Allahs soldater for å fullføre arbeidet.»