Verden

Jeb Bush kunngjorde sitt presidentkandidatur

Republikaneren, presidentsønnen og presidentbroren Jeb Bush kunngjorde mandag kveld at han er kandidat til å bli USAs 45. president.

Jeb Bush har fine, norske trekk. SHANNON STAPLETON

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— USA er på feil kurs. Dere vet det, og jeg vet det. Det spørsmålet jeg har stilt meg selv er dette. Hva skal jeg gjøre med det? Sa Jeb Bush da han kom på scenen litt etter 22.00.

Til applaus og hyl fra tilhørerne, kunngjorde han sitt kandidatur til å bli USAs neste president.

— Jeg vet at vi kan fikse landet. Vi har gjort det i Florida, fortsatte han.

Lover fire prosent vekst

Jeb Bush lover fire prosent økonomisk vekst i USA, hvis han blir valgt til president.

— Og de millioner av arbeidsplasser som følger en slik vekst, sier Bush.

Han startet talen med å snakke om hvordan landets gjeld har økt mens president Obama har hatt kontrollen i USA, hvordan økonomien bedres altfor sakte, og hvordan Forsvaret er bygget ned.

— Vi kan ikke rydde opp i rotet i Washington, ved å velge de som har vist seg inkompetente for oppgaven, fortsatte Bush.

— Vi kan gjøre USA til en økonomisk supermakt, lovet han.

Angrep Clinton

Bush slo også et slag for religiøse veldedighetsorganisasjoner, som han sier har mistet spillerom under demokratens styre.

Hillary Clinton, som er Demokratenes fremste kandidat, fikk også direkte kritikk for hennes holdning til denne type veldedighetsorganisasjoner.

— Vi bør vel være glad for advarselen hun har gitt oss, fastslo Bush.

Han strakte samtidig ut en hånd til krigsveteranene, som han mener bør få en bedre behandling av amerikanske myndigheter.

Utenrikspolitisk understreket Bush den viktige kontakten USA-Israel, ved å si at han vil stå opp for den «modige og demokratiske» staten Israel.

Familiemannen

Jeb Bush kommer ikke utenom familien, og han valgte å spille på dette da han holdt talen.

— Jeg møtte en kommende president idet jeg ble født, og enda en idet jeg kom hjem, sa han, før han introduserte sin mor, den tidligere førstedamen Barbara Bush.

Han introduserte så sin kone, som er spansktalende, noe som kan vinne viktige latinostemmer. Bush fortalte hvordan han ikke snakket særlig godt spansk da han møtte henne i studietiden, og fortsatte så på spansk.

— Uansett hva som skjer i dette racet, er jeg så heldig å ha min aller beste venn i min vidunderlige kone, sa Bush.

Og la til at de tre barna deres, aldri har gitt dem annet enn glede.

Konservativ guvernør

Den 62 år gamle Bush var guvernør i delstaten Florida fra 1999 til 2007. Han var da kjent som en svært konservativ guvernør.

Men i tiden etter har han gjort seg mest bemerket på de punktene der han har brutt med de mer konservative delene av det republikanske partiet, som med sin støtte til felles utdanningsstandarder (Common Core) og en omfattende innvandringsreform.

Mandag kveld vil han i en tale i hjembyen Miami offisielt kunngjøre at han stiller som kandidat.

Kampanjens logo er klar, og den består «Jeb!» med store røde bokstaver og med «2016» under.

Les også:

Les også

Orker USA enda en Bush?

Leder på målingene

På nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger er Bush den som leder blant republikanerne. Med 11,3 prosent ligger han hårfint foran Wisconsin-guvernør Scott Walker og Florida-senator Marco Rubio.

Bush regnes som en kandidat som representerer den etablerte eliten i det republikanske partiet. Han har gode forbindelser til pengesterke næringslivsinteresser og forretningsfolk, men har større problemer med å vinne støtte på grasrota og i den svært konservative Tea Party-bevegelsen.

Wilfredo Lee/Ap

Samtidig regnes han som en som kan sanke stemmer i USAs stadig mer innflytelsesrike latinamerikanske befolkning, blant annet fordi han er gift med en mexicaner og snakker flytende spansk.

Dynasti-anklager

Hvis Bush blir republikanernes kandidat, kan han bli den tredje presidenten fra Bush-familien. Far George H.W. ledet USA i én periode fra 1989 til 1993, mens George W. var verdens mektigste mann fra 2001 til 2009.

Arven etter storebroren er en av Bushs største utfordringer. Nylig snublet han da han ble spurt om han også ville ha invadert Irak i 2003, og brorens upopulære Irak-politikk vil utvilsomt prege valgkampen. Så langt har Jeb vekslet mellom å kritisere og forsvare brorens presidentgjerning.

Les også:

Les også

Jeb Bush: - Ville ikke ha invadert Irak

Samtidig kan Bush-navnet være mindre belastende i kampen mot demokratenes Hillary Clinton. HHun blir møtt med mye av den samme kritikken som Bush, siden hun er gift med en tidligere president og har nære bånd til den upopulære Obama-administrasjonen.

Primærvalgkampen starter i januar neste år med valgmøtene i Iowa. Så går nominasjonskampen fra delstat til delstat fram mot de to partienes landsmøter sommeren 2016.

Vanskelig valgkamp

Ifølge New York Times har lite annet enn pengeinnsamlingen gått som planlagt for Bush etter at han gjorde sine presidentambisjoner kjent for et halvt år siden. Han har ikke klart å overbevise den republikanske grasrota om at han er konservativ nok, og han er nå bare en av mange som kjemper om nominasjonen.

I sin kunngjøring vil Bush legge vekt på utdanningspolitikk, skattekutt, sin fortid som en arbeidsplasskapende guvernør og dessuten at han ikke er en del av det politiske miljøet i Washington.

«Vi så hvordan det gikk sist vi valgte en president som ikke hadde ledererfaring», er den tydelige referansen til Obama i et internt notat Washington Post har fått tilgang til.

Bush mener også at USA må ta en mer aktiv rolle internasjonalt. «Våre fiender frykter oss ikke lenger, og våre venner stoler ikke lenger på oss», er den velkjente ordlyden i den punktvise listen av poenger til kunngjøringstalen.

 1. Les også

  Hillary Clinton lover å kjempe for middelklassen

 2. Les også

  Hvilken kjole skal Hillary velge?

 3. Les også

  Republikaner bruker 1,4 milliarder på å overbevise partifeller om at global oppvarming er et stort problem

 4. Les også

  16 republikanere vil ha verdens viktigste jobb

 5. Les også

  Dette er presidentkandidaten som vil gjøre USA skandinavisk

 6. Les også

  Martin O'Malley tar opp kampen mot Hillary Clinton

 7. Les også

  Rick Santorum vil bli USAs neste president

 8. Les også

  Jeb Bush nekter å kritisere brorens Irak-invasjon

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 2. VERDEN

  Syv duellbrølere i amerikanske presidentvalg

 3. KOMMENTAR

  En smell for Trump, men han går ikke dørken

 4. VERDEN

  Målinger foran senatsvalget får demokratene til å smile. Håper å gjenvinne makten i Washington.

 5. VERDEN

  Det tre måneder til mellomvalget i USA. Republikanske kandidater sliter med en uforutsigbar president.

 6. VERDEN

  Gary Johnson er mannen som kan gjøre presidentvalget i USA enda mer uforutsigbart