Verden

Derfor sliter verden med å bekjempe IS

I dag møtes deler av koalisjonen som vil bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Her er ni grunner til at de hittil har mislyktes.

Sjiamilits kjempet mandag mot IS-krigere i utkanten av Fallujah i Irak. Foto: Hadi Mizban, AP/NTB Scanpix

  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Mens flere av landene i den USA-ledede koalisjonen møttes i Paris, kjempet IS mot regjeringsstyrker i Syria og Irak.

Den internasjonale koalisjonen mot IS består av rundt 60 land. Under møtet i Paris deltok kjernegruppen av 24 land og organisasjoner — deriblant Norges utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Børge Brende var tirsdag blant de internasjonale lederne som møttes i Paris. Foto: Stephane de Sakutin, AP/NTB Scanpix

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sa til pressen etter møtet at kampen mot «IS vil bli langvarig». Iraks statsminister Haider al-Abadi sa at landene i koalisjonen har uttrykt større vilje til å stoppe flommen av fremmedkrigere til Den islamske staten, noe han mener de har vært for slepphendte med hittil.

4100 angrep fra luften

Siden august i fjor har koalisjonen gjennomført 4100 luftangrep i Irak og Syria. Foreløpig har det i liten grad ført til triumfer på slagmarken. Tvert imot har IS de siste ukene vunnet nytt territorium.

Viktige grunner er at koalisjonens innsats begrenser seg til bombing, at den irakske — og nå også den syriske - hæren er svake, og at IS har grobunn for støtte i deler av befolkningen.

1. Vesten vegrer seg mot å synke ned i nok en hengemyr.

Etter å ha tapt soldatliv og brukt enorme ressurser på mislykkede kriger i Afghanistan, Irak og Libya sitter det langt inne med enda et storstilet militært initativ med soldater på bakken. Allierte styrker har mistet over 3500 soldater i Afghanistan-krigen og over 4500 i Irak-krigen. Støtten fra vestlige land - og enkelte arabiske land - til krigen mot IS er begrenset til luftangrep, etterretningsstøtte og opplæring av lokale styrker.

Byen Kobani i Syria er et eksempel på hvor vanskelig det er å seire uten bakkestyrker. IS erobret i begynnelsen av oktober denne byen ved grensen til Tyrkia. Først etter nesten fire måneder med daglige luftangrep fra den USA-ledede alliansen og kraftige forsterkninger av kurdisk milits på bakken klarte man å gjenerobre den.

2. IS er tilpasningsdyktige og omstiller seg raskt.

Mens en stat forventes å kunne forsvare hele sitt territorum, kan IS konsentrere ressursene om de viktigste kampene og de målene der de regner med å ha rask og sikker suksess.

3. Verden var dårlig forberedt på IS.

Til tross for at gruppen hadde bygget seg opp gjennom flere år, hadde hverken irakske myndigheter eller omverdenen innsett rekkevidden. Det skyldes blant annet et alvorlig underskudd på førstehåndsinformasjon: Irak og Syria er risikable områder, og få journalister og andre uavhengige rapportører befinner seg på bakken. Det settes også nå spørsmålstegn ved strategien fra stadig flere hold. Den islamske staten gikk under manges radar frem til gruppen begynte å erobre og holde territorium.

4. Den irakiske hæren vakler.

Mens IS-medlemmene er drevet av kampvilje, dødsvilje og ideologi, mangler irakske soldater motivasjon. Mange er blitt soldater fordi det gir dem arbeid. Hæren er i tillegg gjennomsyret av korrupsjon. Da Ramadi falt, sa USAs forsvarsminister Ash Carter at den irakske hæren «manglet kampvilje».

Politifolk som rømte Ramadi da IS angrep, er samlet for å forberede motangrepet. Foto: AP/NTB Scanpix

5. En sekterisk strid herjer Irak.

Sekteriskereligiøse skiller i Irak er kraftig forsterket etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Sunnimuslimer har over lengre tid vært utsatt for marginalisering og undertrykking av den sjia-dominerte regjeringen. Splittelsen styrkes nå av at hæren har alliert seg med sjiamuslimske militser i kampen mot IS. Det hjelper lite på situasjonen at sjiamilitsen har plyndret, brent og herjet i byer de har gjenerobret — med Saddam Husseins fødeby Tikrit som et av de siste eksemplene.

6. Iraks regjering deler kun motvillig ut våpen til sunnimuslimer.

De sjia-dominerte irakske myndighetene er på sin side skeptisk til å væpne sunnimuslimer, av frykt for at disse i neste omgang skal vende våpnene mot dem selv. Statsminister Abadi har riktig nok vært i Anbar og blitt fotografert mens han har delt ut våpen, men dette har ikke skjedd i stor skala.

7. Det syriske lappeteppet kompliserer.

Kampene i Syria involverer svært mange aktører, og bildet er uoversiktlig. Vesten har nølt med å alliere seg med islamistiske opprørsgrupper som kjemper mot IS. The Daily Beast melder nå at USA legger premisser for sine partnere som de hverken kan eller vil rette seg etter. En geriljaleder i storbyen Aleppo sier at det er uaktuelt for hans gruppe å gå inn på en avtale om de kun skal kjempe mot IS og ikke Assad-regimets soldater.

— Da svikter vi revolusjonen og blir bare leiesoldater for alliansen, sier han. Analytikere sier også at det er naivt å tro at opprørerne skal være villige til å droppe kampen mot regimet.

8. En fiende av en fiende kan regnes som en venn.

IS er i Syria, sammen med Al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra, den sterkeste opponenten til Assad-regimet. En befolkning som har vært utsatt for grove overgrep fra myndighetene, kan i mange tilfeller støtte - eller godta - IS rett og slett fordi organisasjonen er myndighetenes viktigste fiende.

9. IS tilbyr flere steder en slags stabilitet.

I tillegg til sikkerhet tilbyr IS mat, vann og medisiner til en lutfattig og krigsherjet befolkning.I sentrale deler av IS' erklærte hovedstad Raqqa i Syria opplever innbyggerne relativ trygghet mot angrep utenfra. Byens forretninger og gateselgere holder også åpent og har varer å tilby, rapporterer kilder fra byen.

- Henrettet 464 personer

Samtidig som politikere i den internasjonale alliansen møttes i Paris tirsdag for å drøfte strategien, kjempet IS-styrker tirsdag mot den syriske regjeringshæren i Homs-provinsen, ifølge den britiskbaserte observatørgruppen SOHR. Det er også kamper mellom IS og regjeringshæren i al-Hasakkah-provinsen.

SOHR opplyser også tirsdag at de fra flere kilder har fått vite at IS i Syria steinet en kvinne til døde i al-Bo Kamal i Deir Ezzor-provinsen. Hun var anklaget for utroskap. IS har den siste måneden henrettet 464 personer i Syria.

Forbereder motangrep

I Irak kjørte IS-krigere mandag pansrede kjøretøyer fulle av eksplosiver inn i militærbasen Muthanna sør for byen Samarra. 38 politifolk og militære ble drept og 46 såret.

Rundt Anbar-hovedstaden Ramadi, som falt i et forsmedelig nederlag for irakske myndigheter 17. mai, posisjonerer den irakske regjeringshæren og sjiamilitser seg fortsatt for et motangrep som skal ta den tilbake. Sjiamilitsene, som ifølge Reuters har tatt styringen over motoffensiven mot Ramadi, har imidlertid bestemt seg for å angripe de siste IS-kontrollerte områdene i naboprovinsen først.

Les også

  1. IS-innsats under lupen i Paris

  2. PST: Flyktninger verves av ekstremister i Norge

  3. Danske fengslet for IS-støtte

  4. Slik bygger IS sin velferdsstat