500 millioner Yahoo-brukere ble trolig hacket

IT-selskapet Yahoo bekrefter at en halv milliard Yahoo-kontoer ble hacket for to år siden og at hackerne trolig «handlet på oppdrag fra en stat».

– Basert på det som har kommet frem i den pågående etterforskningen, så antar Yahoo at informasjon fra minst 500 millioner brukerkontoer ble stjålet, heter det i en uttalelse fra den amerikanske IT-giganten torsdag.

Sikkerhetsekspert Bruce Schneier kaller det den største datainnbruddet noensinne, ifølge Reuters.

Skal ha skjedd for to år siden

Det dreier seg om et omfattende hackerangrep som skjedde i 2014. Opplysninger som ble stjålet er alt fra navn, e-postadresser, telefonnumre og krypterte passord. Men ifølge Yahoo har ikke kredittkortopplysninger og ikke-krypterte passord blitt stjålet.

Men om hackerne har fått tak i krypterte passord, betyr det likevel ikke at det er umulig å finne det ekte passordet.

– Yahoo jobber tett med politiet i denne saken, sier selskapet videre.

Selskapet mener at hackerne ikke skal ha tilgang på nettverket nå.

Yahoo har vært et av de største dataselskapene i USA, men har aldri fått et like stort fotfeste i Norge som for eksempel Facebook eller Google, og trakk seg også ut av Skandinavia i 2004. Men i 2012 var de de blant de 25 største nettstedene i Norge, og blant annet Yahoo Mail er det flere nordmenn som bruker

Endre passord om du har Yahoo-konto

IT-giganten oppfordrer brukere som er rammet, til å endre passord. Alle brukere som ikke har endret passord siden 2014, bør gjøre det for sikkerhets skyld.

I tillegg oppfordres brukere til å melde fra hvis de oppdager noe mistenkelig.

– Datainnbrudd og tyveri utført av personer som handler på oppdrag fra stater, er blitt stadig vanligere i hele teknologibransjen, heter det i en uttalelse fra Yahoo.

Oppkjøper Verizon har bekreftet at de fikk vite om dette for et par dager siden, men de vil ikke kommentere saken ytterligere.

Sikkerhetsekspert Alex Holden fra Hold Security sier til New York Times at dataene som er stjålet er kritiske og at det er en av de største bruddene på folks personvern.