Tysk politi: Utpressing av DHL lå bak bombealarmen i Potsdam

Det var ikke terror, men et forsøk på utpressing som førte til evakuering av Potsdams julemarked. Pakken som ble funnet var svært farlig, melder tyske politi.

Tysk politi på patrulje på julemarkedet i Potsdam. Markedet ble fredag evakuert etter funn av en mistenkelig pakke som inneholdt eksplosiver og spiker. Pakken var sannsynligvis del av et utpressingsforsøk, og ikke rettet mot julemarkedet, mener tysk politi. Foto:

Julemarkedet i den østtyske byen ble evakuert da det ble funnet en mistenkelig pakke ved et apotek like ved julemarkedet.

Etterforskningen av saken så langt tyder på et utpressingsforsøk rettet mot det tyske fraktselskapet DHL, opplyste delstaten Brandenburgs innenriksminister Karl-Heinz Schröter i Potsdam søndag.

En tilsvarende pakke skal nylig ha blitt oppdaget i lokalene til en nettbutikk i Frankfurt an der Oder, ved grensen til Polen.

DHL er Tysklands største og et av verdens største fraktselskaper, med over 300 000 ansatte. Selskapets gule varebiler med pakker på vei til postordrekunder og firmaer er et vanlig innslag i alle tyske byer.

Selskapet har også 20 000 pakkestasjoner med automatbokser hvor pakker kan hentes og leveres. Politiet mener at pakken ble innlevert ved en slik pakkestasjon vest i Potsdam ved 7-tiden torsdag morgen. Gjennom oppslag og løpesedler etterlyser nå politiet vitner som kan ha sett hvem som leverte pakken.

Med løpesedler etterlyser politiet i Potsam vitner som så at bombepakken ble avlevert ved denne pakkestasjonen vest i Potsdam ved 7-tiden torsdag morgen.

Pakken var fylt med hundrevis av spiker og kraftig fyrverkeri. Et uvanlig utpressingsbrev i form av en QR-kode var plassert i pakken, opplyser politisjefen i delstaten, Hans-Juergen Mörke. Han sier at det er sannsynlig at flere slike pakker kan bli oppdaget.

  • Denne byen vil stanse terrorister med harde pakker til jul. Noe for Oslo?

Det er heller ikke umulig at slike pakkebomber kan ha blitt sendt til privatpersoner, mener politiet.

Pakken ble fredag ettermiddag levert av DHL til apoteket «Königin Luise Apotheke» som ligger rett ved julemarkedet ved Potsdams gågate. Apotekeren fattet mistanke, og plasserte pakken utenfor, mens området ble evakuert og politiet tilkalt.

Det var en stund tvil om pakken faktisk kunne eksplodere, men søndag slår tyske myndigheter fast at innholdet var svært farlig.

– Enhver som mottar en iøynefallende pakke, må ikke åpne den, sier Schröter.

Politiet leter nå etter den eller de som står bak, og en etterforskningsgruppe på 25 personer er satt ned for å komme til bunns i saken.

Beredskapsnivået rundt tyske julemarkeder er høyt etter fjorårets angrep i Berlin. Tolv mennesker ble drept og 56 ble såret da en tunisisk mann kjørte en lastebil inn i folkemengden på julemarkedet på Breitscheidplatz.

Julemarkedet ligger rundt en av Berlins mest kjente turistattraksjoner i Vest-Berlin, ruinen av Kaiser Wilhelm Gedächniskirke, som ble sterkt skadet under et alliert bombeangrep i 1943.

Gjerningsmannen fikk ifølge tysk påtalemyndighet instrukser fra ekstremistgruppen IS, men han handlet alene.

Utpressing av firmaer vanlig i Tyskland

Utpressingsforsøk mot firmaer forekommer hyppig i Tyskland, men de fleste utpresserne blir arrestert etter kort tid. Dagligvarekjeder er særlig utsatt og får nesten daglig trusselbrev, sier direktøren for kriseforskning i Kiel, Frank Roselib til avisen Süddeutsche Zeitung.

Det mest kjente utpressingsforsøket skjedde fra 1992 til 1994 da varehuskjeden Karstadt ble forsøkt presset for millionbeløp av «Dagobert», som Walt Disneys onkel Skrue heter på tysk.

Etter at gjerningsmannen utløste fem bomber i ulike varehus, og etter at han hadde greid å unnslippe 30 ganger da penger skulle overleveres, ble gjerningsmannen arrestert.

Den arbeidsløse og deprimerte «Dagobert» ble dømt til syv år og ni måneders fengsel for utpressingsforsøket.

Det var mye folk i gatene på julemarkedet i Potsdam dagen etter at en mistenkelig gjenstand ble funnet.