Verden

Febrilsk innspurt i indisk valgmaraton

VARANASI (Aftenposten): Mandag avsluttes verdens største demokratiske valg noensinne.– Rahul, Rahul! brøler mengden begeistret idet deres statsministerkandidats kortesje glir gjennom de tettpakkede sentrumsgatene i hinduenes hellige by Varanasi.

Rahul Gandhi (i midten) gjør det ikke spesielt bra på meningsmålingene, men nekter å gi opp. I helgen drev han valgkamp i den hellige byen Varanasi i Uttar Pradesh.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Lokalpolitiker Reknah Sharna i Varanasi, hinduenes hellige by er tilfreds med at hennes kandidat Rahul Gandhi utfordrer motstanderen på respekt for Indias kvinner.
Båtmannen Ghanesh Sahani arbeider på elven Ganges i Varanasi, hinduenes hellige by og håper på en bedre fremtid for sine barn.

Vis respekt for kvinnene, er Kongresspartiets Rahul Gandhis siste utfordrende oppfordring til sin motstander foran den siste runden i Indias valg.

Narendra Modi fra opposisjonspartiet Bharatiya Janata Party (BJP), ligger an til å vinne parlamentsvalget, men Gandhis partifeller nekter å gi opp.

— Nei da, dette klarer vi! sier lokalpolitikeren Reknah Sharna, som marsjerer i Kongresspartiets tog gjennom byen og som er svært fornøyd med sin leders budskap om respekt for kvinnene. Hun mener, som Gandhi, at den fromme hindunasjonalisten Modi ikke akkurat er noen garantist for likestilling.

— Se bare på hvordan han i mange tiår har holdt det skjult at han har en kone! sier hun med henvisning til en av valgkampens mer pikante avsløringer. Modi hadde inntil ekteskapet ble kjent, hevdet at han av religiøse grunner hadde valgt å leve alene.

Utskjelling

Valgkampen har vært preget av hard ordbruk, iblant regelrette utskjellinger, og i tillegg har valgkommisjonen måttet tåle harde anklager om partiskhet.

Les også:

Les også

«Uansett hva resultatet blir får det store konsekvenser for verden»

Mandag avsluttes den største demokratiske øvelse verden noen gang har sett. Siden 7. april har 815 millioner velgere hatt mulighet for å påvirke sammensetningen av Lok Sabha, underhuset i parlamentet.

Kongresspartiet har kjempet hardt for å komme på offensiven, men meningsmålinger har gjennom flere måneder levnet liten tvil om at opposisjonspartiet BJP vil være valgvinner når stemmene blir talt opp fredag 16. mai.

— Modi, er også det svaret jeg oftest får når jeg spør mennesker her i hinduenes helligste by om hvem de håper vil vinne.

Engstelige muslimer

Men Gandhis tilhengere mobiliserer i innspurten. Mohammed Nassem er blant dem som marsjerer til øredøvende hornmusikk bak lastebilen der hans kandidat står og vinker til mengden. Silkeveveren fremholder overfor Aftenposten at bare Kongresspartiet bryr seg om de fattige, og at han som muslim er svært opptatt av at minst 1000 trosfeller ble massakrert av hinduer i Gujarat i 2002, mens Modi var øverste politiske leder i delstaten.

En troende drikker vann fra Ganges i Varanasi, hinduenes hellige by, før han bader i den forurensede elven for å oppnå Moksha, en tilstand av frelse fra tid og forgjengelighet, og dermed også fra gjenfødelse.

— Vi muslimer kan bare føle oss trygge hvis Kongresspartiet vinner, mener Nassem.

Og til tross for at etterforskning fullstendig har renvasket Modi for anklagene om å ha tillatt eller likefrem oppfordret til massemordet, er det mange indere, og ikke bare muslimer, som føler seg utrygge på opposisjonskandidatens evne og vilje til å hindre religiøs strid i landet.

Ulik bakgrunn

Den tidligere teselgeren Narendra Modi er født i små kår, men har arbeidet seg oppover i samfunnet ved hjelp av sin egen dyktighet. Konkurrentens bakgrunn er en helt annen. Rahul Gandhi tilhører Indias mest fornemme politiske dynasti. Hans oldefar, farmor og far har alle tjenestegjort som statsministre, og hans mor, Sonia Gandhi, er Kongresspartiets leder.

Les også:

Les også

To familier kniver om makten

Modi har gjort et nummer av at Gandhi, i motsetning til ham selv, ikke vet noe om å være fattig, at han er «født med en sølvskje i munnen».

Fremtidshåp

— Vi har håp om at Modi forstår oss og vil gjøre noe for oss som har minst, sier Ghanesh Sahani (28), som sørger for min transport på Ganges, i robåt.

Han er en av de mange fattige i Varanasi som leverer tjenester til troende og turister som kommer hit for å utføre – eller bare betrakte – det hinduistiske renselsesritualet i den hellige floden. Inne ved bredden ser jeg en mann med langt, grått hår og skjegg drikke vann fra den sterkt forurensede elven, før han jumper uti og tre ganger dukker hodet under.

Idet det begynner å mørkne, glir robåten stille forbi den store bålplassen der likbrenning pågår døgnet rundt og asken sendes ut på den hellige elven.

— Jeg ville så gjerne ha gått på skole og gjort noe annet enn å bli båtmann, som mine forfedre, sier Sahani.

— Nå håper jeg at mine barn kan få muligheter som ikke lå åpne for meg.

Økonomisk suksess lokalt

Når mange indiske velgere setter sin lit til Narendra Modi, er det ikke minst fordi opposisjonens statsministerkandidat som øverste politiske leder (Chief Minister) i delstaten Gujarat har vist at han ønsker økonomiske reformer og klarer å gjennomføre dem.

Samtidig har Kongresspartiet i regjeringsposisjon demonstrert manglende evne og vilje til å gjøre noe for vanlige mennesker og Indias mange fattige:

Veksten i bruttonasjonalprodukt er halvert, til fem prosent, og er altfor lav til å sikre arbeid til de millioner av unge indere som årlig melder seg på jobbmarkedet.

Les også:

Les også

Verdens største

På landsbygda mangler flere steder veier og utbygd elnett, og barn får ikke den skolegang de har krav på. Reformer blir planlagt, men ikke gjennomført, lyder anklagene.

Korrupsjon er utbredt, og ifølge tidsskriftet The Economist skal politikere på ulike nivåer ha tatt imot bestikkelser på mellom 23 og 71 milliarder kroner i løpet av de ti årene Kongresspartiet har ledet den regjerende koalisjonen.