To palestinere drept av israelske soldater

Israelske soldater har skutt og drept to palestinere som demonstrerte på Gazastripen nær grensen til Israel, opplyser palestinske helsemyndigheter.

Den 14 år gamle palestinske gutten Yasser Abu Al-Naja ble truffet av en kule i hodet, sier en talsperson for helsedepartementet i Gaza.

Den ene som er drept, er en tenåring, ifølge Ashraf al-Qudra, talsmann for det Hamas-kontrollerte helsedepartementet i Gaza by. Tenåringen ble truffet av en kule i hodet nær Khan Yunis, sør på Gazastripen.

Også en 24 år gammel palestinsk mann ble skutt og drept av israelske styrker fredag, ifølge talsmannen.

Over 300 såret

Totalt 310 palestinere er blitt såret under fredagens demonstrasjoner på Gazastripen nær grensen til Israel, ifølge helsedepartementet. Departementet opplyser videre at 133 av dem har skuddskader. Tilstanden til tre av dem blir betegnet som kritisk.

Les også

Ballonger og drager – Israel sliter med å forsvare seg mot Gazas nye våpen

Det israelske forsvaret sier i en uttalelse at «tusenvis av palestinere deltok i ekstremt voldelige opprør og gjennomførte ulike terrorhandlinger» flere steder langs grensegjerdet. Militæret sier også at de undersøker meldingene om drepte palestinere.

Branner

En slektning av en av de drepte blir trøstet på et sykehus på Gazastripen.

Fredagens demonstranter samlet seg ved fem teltleirer om lag 300 meter fra grensen. Enkelte av de flere tusen som deltok, nærmet seg grensegjerdet og kastet steiner og brannbomber mot israelske styrker, ifølge AP. Det ble også sendt brennende drager og ballonger mot Israel, ifølge nyhetsbyrået.

Israelske brannmannskaper jobbet fredag med å slukke 15 branner som har oppstått som følge av slike brannangrep den siste tiden, ifølge avisen Haaretz.

Over 130 drept

Minst 137 palestinere er skutt og drept av israelske soldater, og over 13.000 er såret siden de ukentlige demonstrasjonene begynte langs grensen i slutten av mars.

Ingen israelere er drept eller såret, men israelske myndigheter forsvarer bruken av skarpe skudd mot ubevæpnede demonstranter med at det er nødvendig for å hindre dem fra å bryte gjennom den strengt bevoktede grensen.

Skarp kritikk

Israel har høstet skarp internasjonal kritikk og anklages av menneskerettsorganisasjoner for overdreven maktbruk og mulige krigsforbrytelser.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har sluttet seg til kritikken og kaller Israels maktbruk uakseptabel.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sa hun til NTB i mai.