Erdogan får fem nye år som president. Dette er de viktigste nyhetene fra valget i Tyrkia.

President Recep Tayyip Erdogans største utfordrer erkjenner nederlaget. Han sier at landet beveger seg mot et enmannsstyre.

Recep Tayyip Erdogan og kona Emine feiret seieren i presidentvalget. Erdogan blir beskyldt for å dreie Tyrkia i en autoritær og udemokratisk retning. Valgseieren gir han økt makt.

Mandag formiddag kommenterte Muharrem Ince, opposisjonspartiet CHPs presidentkandidat, resultatet av det tyrkiske valget søndag.

Ifølge Reuters aksepterer Ince valgresultatet som ga Erdogan klar seier i første valgomgang. Men han mener likevel at valget har vært urettferdig fra det ble utlyst til det ble gjennomført.

Valget søndag ble regnet som mer spennende enn på lenge. Opposisjonen håpet at de skulle klare å frarøve sittende president Recep Tayyip Erdogan (63) flertall slik at det måtte bli to valgomganger.

Men tidlig søndag kveld begynte mediene å melde valgresultater som tydet på storseier for sittende president Recep Tayyip Erdogan. I natt feiret tilhengerne seieren i gatene.

Hva ble valgresultatet, og hva skjer nå?

Absolutt flertall. Valgkommisjonen bekreftet i natt at den sittende presidenten har fått et flertall av stemmene. Da 99 prosent av stemmene var talt opp, hadde Erdogan fått 52,5 prosent av stemmene og hovedmotstander Mohammed Ince 31 prosent. Det offisielle valgresultatet kommer 29. juni. Også den uavhengige nyhetsorganisasjonen Dokuz8news har overvåket opptellingen og bekreftet at Erdogang har vunnet en klar seier. Tallene stemmer godt overens med valgkommisjonens tall og med tallene til nyhetsbyrået Anadolu.

Opposisjonens presidentkandidat Muharrem Ince erkjente nederlaget mandag morgen.

Utfordreren. Utfordrer Muharrem Ince erkjente nederlaget mandag formiddag. Opposisjonen fryktet valgfusk og oppfordret i går valgobservatører til å bli i valglokalene for å prøve å hindre uregelmessigheter. De anklaget også den statseide nyhetskanalen Anadolu for å manipulere resultatene. Men mandag sier Ince, ifølge Reuters, at det ikke er stor forskjell på de offisielle tallene og partiets egne målinger.

Folk protesterte mot valgresultatet i Istanbul søndag kveld.

Økt makt. Recep Tayyip Erdogan har sittet ved makten siden 2003, først som statsminister og deretter som president. Nå er han valgt til en ny femårsperiode og har muligheten til å stille til valg igjen i 2023. I fjor vant han en folkeavstemning som ga presidentembetet store fullmakter. Statsministerstillingen vil forsvinne, og presidenten blir selv regjeringssjef. Han vil kunne utnevne ministere og gripe inn i juridiske prosesser. Han kan også innføre unntakstilstand og skrive ut nyvalg. Det er fortsatt unntakstilstand i Tyrkia etter kuppforsøket i 2016.

Feiringen blant Erdogans tilhengere startet så snart valgresultatene begynte å tikke inn.

Mobilisering. Valgdeltagelsen var høy. 87 prosent av Tyrkias stemmeberettigede skal ha brukt stemmeretten i årets valg.

Kurdisk jubel. I den kurdisk-dominerte byen Diyarbakir ble det feiring i gatene da det ble klart at det prokurdiske partiet HDP har kommet over sperregrensen på 10 prosent, og har lykkes å få 11,5 prosent av stemmene. Det skjer til tross for at ni av deres folkevalgte, inkludert partiets presidentkandidat, sitter i fengsel.

En kvinne danser under bannerne til det prokurdiske partiet HDP i Diyarbakir. HDP klarte å komme over sperregrensen i valget selv om presidentkandidaten deres sitter i fengsel.

Full kontroll. Erdogans parti, AKP, fikk også flest stemmer i valget til nasjonalforsamling. AKP fikk 42 prosent, og deres samarbeidspartner MHP fikk 11 prosent. Dermed ha de flertall også i nasjonalforsamlingen med 347 mandater. Valget var en stor skuffelse for det største opposisjonspartiet, CHP, som fikk bare 22,7 prosent av stemmene, langt mindre enn meningsmålingene de siste ukene tydet på.