Verden

«EU ble opprettet for å utnytte USA», sier Trump. I Brussel har frustrasjonen med USAs president vokst seg enorm.

BRUSSEL (Aftenposten): EU frykter at den gryende handelskrigen med USA vil bli trappet opp.

Forholdet mellom USA og Europa er på et historisk bunnpunkt. – Vi ser konturene av en ny amerikansk doktrine der det hverken finnes venner eller fiender, sier en EU-diplomat Foto: YVES HERMAN / X00380

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Konflikten med USA var allerede en del av agendaen på torsdagens EU-toppmøte i Brussel, men ferske uttalelser fra president Donald Trump bidro til å gjøre vondt verre.

– Vi liker landene i EU, men EU ble selvfølgelig opprettet for å utnytte USA og for å angripe sparebøssen vår. Og vet dere hva, vi kan ikke la det skje, sa Trump under en tale delstaten Nord-Dakota onsdag kveld.

Forholdet mellom EU og USA er allerede historisk dårlig etter at Trump trakk landet ut av Paris-avtalen og Iran-avtalen og etter at han innførte ekstratoll på stål og aluminium. Det er heller ikke første gang Trump uttaler seg negativt om EU.

– Til tross for våre utrettelige forsøk på å holde Vesten samlet, er de transatlantiske båndene under et voldsomt press på grunn av politikken til president Trump, skrev EU-president Donald Tusk i et brev til resten av unionens ledere før torsdagens toppmøte.

 • Dramatisk natt i Brussel: Dette er migrant-planen som skal redde Merkel

Uenighet om forhandlinger

EU svarte på Trump-tollen med å legge toll på en rekke amerikanske varer, deriblant motorsykler, jeans, bourbon og peanøttsmør.

De frykter imidlertid at Trump vil trappe opp den gryende handelskrigen ytterligere ved å innføre ekstratoll på bilimport til USA. Det vil ramme europeiske land langt hardere enn metalltollen.

Spørsmålet blant EUs ledere er nå om de skal sette seg ned og forhandle om lavere tollsatser med Trump. Flere land, deriblant Frankrike, har vært tydelige på at EU ikke vil forhandle «med en pistol mot tinningen» og at USA først må fjerne metalltollen, før det kan bli snakk om forhandlinger. Andre land, slik som Sverige og Tyskland, er mer åpne for forhandlinger.

Donald Trump viser til at EU har en langt høyere toll på personbiler enn USA har. EU kontrer med at USAs toll på lastebiler og større kjøretøy, er langt høyere enn i EU. Foto: Fabian Bimmer / X02840

– Farlig for Europa

Både offentlig og bak lukkede dører i Brussel uttrykker ledere og diplomater en voldsom frustrasjon med USAs president.

– Vi er ikke i en handelskrig ennå, men vi beveger oss mot det. Vi er veldig bekymret over det som skjer nå, uttalte EUs handelskommissær Cecilia Malmström torsdag.

En sentralt plassert EU-diplomat, som uttaler seg anonymt, sier Trumps handlinger «ikke bare er enkelthendelser, det begynner å se ut som et mønster».

– Vi ser konturene av en ny amerikansk doktrine der det hverken finnes venner eller fiender og der det regelbaserte internasjonale systemet ikke har noen stor verdi. Det er en doktrine som er veldig farlig for Europa, sier diplomaten.

Spent før NATO-møte

Etter det mislykkede G7-møtet i Canada der USA nektet å skrive under på den felles slutterklæringen, er søkelyset nå rettet mot NATO-toppmøtet i Brussel i juli. Spørsmålet er om lederne i militæralliansen vil klare å vise samhold eller om de dype splittelsene vil komme til syne også der.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vedgår at det er alvorlige uenigheter mellom USA og land i Europa, men sier han ikke ønsker å kommentere Trumps syn på EU. NATO-sjefens frykt er at konfliktene skal smitte over på NATO.

– Ikke minst før det kommende toppmøtet er det viktig at uenighetene om handel ikke ødelegger mulighetene for viktige vedtak om forsvar, sier Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er opptatt av at konfliktene mellom EU og USA, ikke skal smitte over på NATO. Foto: YVES HERMAN / X00380

Torsdag ble det klart at Trump skal møte Russlands president Vladimir Putin i Helsinki noen dager etter møtet i Brussel. Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt er blant dem som har advart om at Trump kan komme til å gi bort mye, uten å få noe tilbake.

Stoltenberg er imidlertid positiv til møtet og mener det er viktig med dialog.

– Det er helt galt om vi nå er redde for å snakke med Russland, da blir det i alle fall ikke bedre. Selv når forholdet ikke er bra, er det viktig å snakke sammen, for å unngå at det forverrer seg, sier Stoltenberg.

Les mer om

 1. EU
 2. Handelskrig
 3. Jens Stoltenberg
 4. Donald Trump
 5. Donald Tusk