Dramatisk avslutning på NATO-toppmøtet: – Landene har forstått alvoret, sier Stoltenberg.

BRUSSEL (Aftenposten): NATO skulle egentlig diskutere Ukraina og Georgia, men endte opp i krisemøte torsdag formiddag. Så innkalte Trump til pressekonferanse.

NATO-sjef Jens Stoltenberg tror Trumps hardkjør på å få opp forsvarsbudsjettene har virket. – Jeg tror landene nå ser at det haster, sier Stoltenberg.
  • Øystein Kløvstad Langberg

– NATO er mye sterkere enn for to dager siden. Dette møtet har vært en stor suksess, sa Trump på pressekonferansen etter NATO-toppmøtet i Brussel.

Han skrøt uhemmet av at mange land som nå trapper opp pengebruken og forklarte til og med hvorfor noen sliter med å nå målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar.

– Vi står veldig samlet og er veldig sterke. Ikke noe problem! sa presidenten.

Måtte ha krisemøte

Kontrasten var betydelig til det som hadde skjedd kort tid i forveien. Egentlig skulle landene diskutere Georgia og Ukraina, men de måtte i stede avholde et krisemøte da Trump langet ut mot de andre allierte på grunn av lave forsvarsbudsjetter.

Reuters kilder sier at Trump truet de allierte med at USA ville gå «sine egne veier» hvis ikke de allierte økte forsvarsbudsjettene innen januar 2019. Det NATO-landene ble enige om i 2014, var å jobbe mot å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar innen 2024.

Tyske DPA har også meldt om at Trump truet med alenegang i forsvarsspørsmål. Nøyaktig hva han skal ha ment med det, er uklart.

Etter først å ha hudflettet de allierte, roste Trump NATO opp i skyene.

– Angela, du må gjøre noe

Trump skal ha brutt med diplomatisk protokoll og henvendt seg direkte til Tysklands forbundskansler med fornavn da han igjen krevde økte forsvarsbudsjetter:

– Angela, du må gjøre noe med dette, skal Trump ha sagt, ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Dette er et budskap som ligner det Trump har kommet med på Twitter i løpet av de siste dagene.

Etter møtet sier flere ledere, deriblant Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminister Erna Solberg, at de ikke oppfattet at Trump truet med å trekke USA fra NATO.

– Men det var gode og direkte diskusjoner. Det var et behov for å få luftet litt ut, sier Solberg.

– Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb

Og det var altså en helt annen Trump som dukket opp på den spontane pressekonferansen etter krisemøtet. Presidenten var i godt humør og svarte på haugevis med spørsmål fra amerikansk og internasjonal presse. Flere ganger utløste han latter i salen.

– Dette var to fantastiske dager. Ja, det var litt vanskelig. Men du kan spørre alle som var i det rommet, og de er fornøyd, sa Trump.

På pressekonferansen ble presidenten spurt om han kunne trekke USA ut at NATO uten Kongressens godkjennelse.

– Jeg tror jeg kan, men det er ikke nødvendig, sa Trump.

Han roste Jens Stoltenberg, som han omtaler som en venn.

– Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb.

– Vi hadde en veldig ærlig og åpen diskusjon om byrdefordeling, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: – Landene har forstått alvoret

Også den første dagen av NATO-toppmøtet hadde en lignende dramaturgi.

Den startet med at Trump langet ut mot Tyskland på en frokost med Jens Stoltenberg. Senere på dagen modererte han seg, kalte forholdet til Merkel «veldig, veldig godt». Til slutt stilte USA seg bak NATOs vedtak.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at det ekstraordinære møtet om byrdefordeling torsdag kom i stand fordi noen allierte følte de «ikke var ferdige» etter onsdagens diskusjon.

– Dette har vært et møte der landene har forstått alvoret når det gjelder det å investere mer i forsvar. Jeg tror landene nå ser at det haster og at det er viktig å levere på det, sier Stoltenberg til norsk presse.

Stoltenberg mener det er en styrke at landene kan snakke åpent til hverandre og at ikke alt er forhåndsplanlagt.

– Vi hadde en veldig ærlig og åpen diskusjon om byrdefordeling. Jeg føler at NATO står sterkere sammen nå enn før toppmøtet.