Verden

Solberg fleipet i Det hvite hus om amerikanske soldater på ski

Statsminister Erna Solberg gikk rett på sikkerhetspolitikken da hun og andre nordiske ledere ble tatt i mot i Det hvite hus fredag.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Aftenpostens utenriksjournalist Kjetil Hanssen på plass utenfor Det hvite hus i Washington D.C.

Solberg har fra før sagt til Aftenposten at det er vesentlig for Norge å holde på USAs oppmerksomhet om sikkerheten i nord, ikke minst når søkelyset er på andre konflikter som Ukraina og bekjempelsen av terroristorganisasjonen Den islamske staten (IS).

Møtt med nordisk vær

Solberg ble møtt av president Barack Obama og førstedamen Michelle utenfor Det hvite hus kvart over ni lokal tid fredag. En planlagt storslagen utendørs mottagelse med over 6000 gjester ble avlyst på grunn av dårlig værvarsel i den amerikanske hovedstaden. Da Obama-paret tok imot gjestene var det imidlertid ikke regn, men typisk grått, kjølig nordisk vårvær i Washington. Solberg takket derfor for velkomsten for et mindre publikum inne i Det hvite hus.

Dette sa Solberg til Aftenposten før hun reiste til USA:

Les også

Dette er temaene Solberg vil ta opp med Obama

— Høydepunkt for oss

Statsministeren lot det ikke gå lang tid før hun minnet om sikkerhetsspørsmål i vår del av verden.

— For noen uker siden hadde jeg den glede å ønske velkommen noen svært spesielle amerikanske gjester til Norge. De kom til vår årlige NATO-øvelse Cold Response. Øvelsen gir vært verdifull trening i vinterkrig. Jeg skal likevel være ærlig og innrømme at et høydepunkt for nordmenn er å se på amerikanske marineinfanterister som skal lære seg å gå på ski, fleipet Solberg.

Norges dype snø

Hun understreket at landene våre står sammen og minnet om at Norge for to år siden under en øvelse patruljerte farvannene rundt Obamas fødestat Hawaii.

— Akkurat slik som dere står sammen med oss skulder ved skulder i Norges dype snø. Akkurat slik som vi sto sammen etter 11. september og slik vi har slått oss sammen i kampen mot ISIL, sa Solberg.

Gage Solberg

Hun trakk frem USA og Norges lange felles historie og minnet om den store norske utvandringen til USA.

— En av marineinfanteristene jeg møtte under øvelsen i Norge het Gage, sa hun og la til: Gage Solberg.

Roste Michelle Obama

Solberg skrøt også av Barack Obamas innsats for en internasjonal klimaavtale og førstedame Michelle Obamas innsats for å sikre jenters rett til utdanning i verden.

— Det er en sak vi har felles som kvinner, som mødre og som ledere, sa hun.

Statsmiddag som hageparty

Solberg og utenriksminister Børge Brende skal også besøke utenriksminister John Kerry i dag. I kveld er det en storslått middag i telt utenfor Det hvite hus med 400 gjester. I tillegg til Solberg og Brende deltar klimaminister Vidar Helgesen.

De fjongeste middagene i Washington:

Les også

Det er 48 år siden en nordmann var hedersgjest på statsmiddag i Det hvite hus. Nå er tiden inne.

Blant andre skal artisten Demi Lovato stå for underholdningen på kvelden. Gjestene får blant annet tomat-tartar, short ribs og bringebærkringle på menyen. Enkelte av ingrediensene til måltidet er hentet fra Michelle Obamas kjøkkenhage.

Fem for en-deal?

Presidentens pressetalsmann Josh Earnest ble torsdag spurt om hvorvidt en statsmiddag for hele fem land kunne bli sett på som at man tok litt lett på de nordiske landene. Vanligvis er en slik affære en mulighet for et land til å få USAs president på tomannshånd. Her blir det en deal med kjøp én, få fem, ble det påpekt.

Earnest avviste dette og sa at de nordiske landene er viktig for USA. Ifølge ham pleier Obama å si at de "slåss i en høyere vektklasse enn sin egen".