Verden

Først fengslet de kvinnene som kastet sløret. Nå fengsler Iran advokaten deres også.

ISTANBUL (Aftenposten): Den fremstående advokaten og aktivisten Nasrin Sotoudeh er blitt fengslet i Iran. – Opprørende og feigt, mener aktivister.

Nasrin Sotoudeh er Irans kanskje mest kjente menneskerettighetsadvokat. Hun ble fengslet onsdag.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Iranske myndigheter fengslet onsdag den fremtredende advokaten og menneskerettighetsaktivisten Nasrin Sotoudeh (55). Det er foreløpig ikke kjent hva hun er blitt fengslet for.

Til tross for at hun tidligere har sonet tre år i fengsel for menneskerettighetsarbeid, påtok Sotoudeh seg tidligere i år den risikable jobben med å være advokaten til kvinner som protesterte mot den tvungne bruken av hijab.

– Hun ville bruke sin rett til å velge hva hun skulle ha på seg, sa Sotoudeh til Aftenposten om en av sine klienter da vi besøkte Iran i februar.

Fengslet i beryktet fengsel i Teheran

Sotoudeh er Irans kanskje mest kjente menneskerettighetsadvokat.

Onsdag morgen ble hun arrestert hjemme og fraktet til det beryktede Evin-fengselet i Teheran, har hennes ektemann Reza Khandan opplyst til Center for Human Rights in Iran, en menneskerettighetsgruppe basert i USA.

Evin-fengselet blir ofte brukt til å fengsle samfunnskritikere. Flere av dem har dødd i fengselet.

Ifølge ektemannen skal politiet ha sagt at Sotoudeh skal sone en dom på fem års fengsel. Ingen av dem var på forhånd kjent med at det skulle foreligge noen dom mot henne.

Narges Husseini ble kjent over hele verden etter at hun protesterte mot tvungen bruk av hodeslør. Hun klatret opp på en strømboks langs Revolusjonsgaten i Teheran og viftet med et hvitt slør. Det ble hun fengslet for. Nasrin Sotoudeh har vært hennes advokat.

Sterke reaksjoner mot fengslingen

– Iranske justismyndigheter må slutte med sine feige og ulovlige fengslinger av menneskerettighetsaktivister og umiddelbart løslate Nasrin Sotoudeh, sier Hadi Ghaemi, direktør i Center for Human Rights in Iran, ifølge en pressemelding som senteret har sendt ut på e-post.

Den verdensomspennende menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International hadde fengslingen av Sotoudeh på topp på sine nettsider onsdag.

Fengslingen av Sotoudeh er opprørende, skriver Amnesty.

– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Hun har vunnet internasjonale priser, men har også måttet betale en høy pris for sitt mot og har tilbrakt tre år i fengsel. Arrestasjonen av henne i dag er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøkt på å stoppe hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther, etterforsker og kampanjeleder for Amnesty International i Midtøsten og Nord-Afrika.

– Sotoudeh er en menneskerettighetsforkjemper som burde applauderes og ikke fengsles, for sitt hvileløse forsvar for borgernes rettigheter, sier Sarah Leah Whitson, Midtøsten-direktør for Human Rights Watch.

– Irans justismyndigheter har vist for sin befolkning og det internasjonale samfunnet sin forakt og frykt for mennesker som søker å beskytte menneskerettighetene.

En student protesterer i Teheran 30. desember i fjor. Det oppsto voldsomme protester i hele Iran like før årsskiftet. Mange mennesker ble drept og tusenvis ble satt i fengsel.

Forsvarte rett til fritt valg av forsvarer

Nasrin Sotoudeh har i år også gjort seg bemerket ved at hun i Iran har forsvart straffeforfulgtes rett til selv å velge sin forsvarer.

Iranske myndigheter har innført spesielle regler i saker som hevdes å angå nasjonal sikkerhet. I disse sakene får den siktede bare lov til å velge en forsvarer blant 20 advokater som på forhånd er godkjent av myndighetene.

Sotoudeh tok de siste månedene til motmæle mot denne forskriften, ifølge Amnesty International.

Hun ble i 2010 dømt til seks års fengsel for å ha «spredt propaganda mot systemet», og for sammen med andre å ha «samlet seg og konspirert for å begå forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten». Det hun i realiteten ble dømt for, var å starte en gruppe som arbeidet for menneskerettigheter i Iran.

Sotoudeh mottok i 2012 EUs mest prestisjetunge menneskerettighetspris, Sakharov-prisen.

The New York Times skriver at arrestasjonen av henne kommer til å bli tolket som en provokasjon i Europa, der man har forsøkt å redde forholdet til Iran. Europa har forsøkt å opprettholde muligheten til å drive handel med Iran etter at Donald Trump i mai trakk USA ut av atomavtalen med landet.

Les mer om

  1. Iran
  2. Rettigheter