Verden

Demonstrasjoner i Paris for 13. helg på rad

En fransk demonstrant i gul vest fikk deler av håndet revet av da demonstranter barket sammen med politi i Paris lørdag.

Demonstranter går mot en brennende barrikade i Paris, hvor det igjen brøt ut sammenstøt med politi lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix

  • NTB

En demonstrant fikk hånden revet i stykker da politiet rykket inn mot gule vester utenfor nasjonalforsamlingen i Paris, ifølge fransk politi.

For 13. lørdag på rad holdt protestbevegelsen som kaller seg de gule vestene, demonstrasjoner mot regjeringen i Frankrike.

Mange demonstranter marsjerte fredelig gjennom Champs-Élysées, men noen maskerte aktivister prøvde å velte sperringene utenfor parlamentet. Politiet brukte batonger og tåregass for å spre folkemengden, og noen av demonstrantene kastet gjenstander mot opprørspolitiet.

Minst én demonstrant ble alvorlig skadd. Han mistet fire fingre da politiet rykket inn for å hindre folk i å velte sperringene, ifølge politiet.

En kvinne sitter blant demonstranter på Champs-Élysées i Paris lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

Pågripelser

De kan ikke bekrefte meldinger i franske medier om at mannens hånd ble sprengt i stykker av en type granat som opprørspolitiet bruker til å spre uregjerlige folkemengder.

Ambulansepersonell ga førstehjelp til den skadde demonstranten, som ble brakt til sykehus.

Innen lørdag ettermiddag var ti demonstranter pågrepet etter at det brøt ut basketak med politiet.

Hundretusenvis har protestert i franske gater de siste tre månedene mot president Emmanuel Macrons regjering. Oppmøtet har falt kraftig siden nyttår, og de gule vestenes bevegelse omtales som politisk splittet og har ikke utpekt noen leder.

Opprørspoliti løper forbi søppelkasser som demonstranter har satt fyr på i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix

Dialog

Lørdag demonstrerte drøyt 12.000 i flere franske byer, viser innenriksdepartementets anslag tidlig på ettermiddagen. De største protestene fant sted i Paris.

Macron har svart på protestene med å innfri noen krav og satt i gang en nasjonal politisk dialog. De siste meningsmålingene viser at Macrons oppslutning har økt noe.

En fersk YouGov-måling blant drøyt 1.000 respondenter viser samtidig at to av tre franskmenn fortsatt støtter de gule vestene.

Gule vester-demonstranter i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix

Les mer om

  1. Politiet
  2. Vold
  3. Paris
  4. Frankrike