Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde

USA, Russland og Syria er vidt uenige om hvor vellykket nattens angrep i Syria var. – Alle har interesse av å fremstå som sterke, men de vestlige kildene er mest til å stole på, mener ekspert.

Bildet viser himmelen over den syriske hovedstaden Damaskus under missilangrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike.

Det er ingen tvil om at USA, Storbritannia og Frankrike angrep flere mål i Syria natt til lørdag norsk tid. Men hva ble angrepet og hvor vellykket var angrepet?

Særlig når det gjelder det siste spørsmålet, eksisterer det minst tre ulike versjoner.

USA-versjonen: «Et perfekt utført angrep»

De tre landene som angrep, hadde følgende tre mål, ifølge det amerikanske forsvaret:

  • Et vitenskapelig forskningssenter i Damaskus som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen.
  • Et militært lager vest for byen Homs som angivelig er blitt brukt til å oppbevare kjemiske våpen.
  • Et annet lageranlegg i nærheten av det andre målet, hvor det også ligger en viktig kommandopost.
Her er det amerikanske forsvarsdepartementets eget kart over målene for angrepet natt til lørdag.

Organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights i Storbritannia sier til Reuters at de mener det er snakk om flere mål. Ifølge dem ble i alt fem militærbaser og lagre ble truffet, i tillegg til to forskningssentre.

Ifølge USAs utenriksminister Jim Mattis brukte man dobbelt så mye krigsmateriell som i det amerikanske angrepet mot Syria i fjor, da 59 Tomahawk-missiler ble avfyrt. Det amerikanske forsvarsdepartementet har ikke bekreftet hvor mange av missilene som traff sine mål.

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis og talsmann general Joseph Dunford kommenterer USAs kommende angrep under en pressekonferanse i Pentagon fredag.

Pentagons talspersoner sier at ingen ble drept i angrepet. President Donald Trump omtalte lørdag morgen angrepet på Twitter. Da kalte han det «perfekt utført» og sa at resultatet ikke kunne ha vært bedre.

Storbritannias statsminister Theresa May sa på en pressekonferanse lørdag at hun er trygg på at angrepet mot Syria var vellykket.

Ifølge AFP melder Frankrike at store deler av Syrias kjemiske våpenlager er ødelagt.

Følg utviklingen i vår direkteblogg her.

Russland-versjonen: «Angrepet i stor grad slått tilbake»

Russland hevdet lørdag morgen at syrerne i stor grad klarte å «slå tilbake angrepet» selv, og at det kun førte til mindre skader.

Ifølge russerne ble det registrert over 103 angrep fra kryssermissiler og luft til bakke-raketter. Av disse ble 71 skutt ned før de nådde målene, hevdet talsmannen for den russiske generalstaben i Moskva.

Russerne hevder at syrerne klarte å slå tilbake angrepet ved hjelp av gamle sovjetiske våpen og «ypperlig opplæring».

Russlands president Vladimir Putin avbildet på den russiske flybasen Hemeimeen i Syria i 2017.

– Syriske luftforsvarssystemer som S-125, S-200 og Buk deltok i å slå tilbake missilangrepet. Disse systemene ble produsert i Sovjetunionen for mer enn 30 år siden, sa talsmannen for det russiske forsvarsdepartementet.

Ingen russiske, syriske sivile eller militære skal være drept i angrepene, ifølge den russiske generalstaben.

De fleste av kryssermissilene kom fra to amerikanske krigsskip stasjonert i Rødehavet, ifølge russerne.

Syria-versjonen: Seks soldater såret

Syrias president Bashar al-Assad sier at de vestlige angrepene mot landets militæranlegg har gjort ham enda ivrigere i kampen mot terrorisme. Han har ikke uttalt noe om skadeomfanget på de militære målene.

Men rundt 12 timer etter at angrepet fant sted, sendte det syriske, statlige eide nyhetsbyrået Sana ut en rekke bilder som angivelig viser skadeomfanget.

Bildene skal ifølge nyhetsbyrået vise det vitenskapelige forskningssenteret ved Damaskus som ligger i ruiner.

Dette bildet fra det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA viser angivelig skadene på det vitenskapelige forskningssenteret i Damaskus etter angrepet.

En syrisk militær kilde har oppgitt at seks soldater ble såret, mens den syriske hæren har oppgitt at tre sivile ble såret av en rakett som ikke traff målet.

Ifølge denne kilden ble totalt 110 missiler avfyrt, og de fleste av dem skutt ned eller avskåret fra å nå sine mål.

Forsvarsekspertens analyse: «Alle vil fremstå som sterke»

– Samtidig som angrepet pågår, foregår det parallelt en propagandakrig, påpeker Thomas Slensvik.

Han er orlogskaptein og hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høyskole.

Slensvik mener at de ulike fremstillingene av angrepet skyldes at Syria ønsker å vise at de evner å forsvare seg, mens de vestlige landene ønsker å fremstå som effektive.

– Og Russland fremhever at selv gamle, sovjetiske våpen evner å skyte ned amerikanske missiler, bemerker Slensvik.

Thomas Slensvik.

Han legger til at det ofte vil komme bilder og annen dokumentasjon som vil avsløre sannheten etter hvert. Inntil det må man bruke egen dømmekraft.

– Hvorfor er det så viktig for de ulike aktørene å fremstå som sterke og seirende?

– For Assad og Putin handler det om troverdighet på hjemmebane. Trump og USA er også opptatt av å fremstå som en sterk nasjon.

– Hvilken versjon mener du ligger nærmest sannheten om nattens angrep?

– Historisk er det den vestlige versjonen som ofte viser seg å være mest til å stole på. Det tror jeg også i dette tilfellet. Jeg finner det usannsynlig at Syria har skutt ned flertallet av missilene, sier Slensvik.

Han karakteriserer det som en stor seier for USA hvis Syria ikke har greid å skyte ned noen av missilene i det hele tatt.

– De vestlige landene har ikke angrepet det syriske luftvernet, og da må man regne med å få skutt ned noen missiler.