Verden

- Öppna era hjärtan, ba Reinfeldt. Velgernes svar var et sterkere SD

Både borgerlige velgere og sosialdemokrater gikk over til Sverigedemokraterna, viser analyse.

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

I natt vant

Les også

sosialdemokraterna valget i Sverige

, og Stefan Løfvén blir etter alt å dømme svenskenes nye statsminister. Imidlertid er oppmerksomheten vel så stor rundt partiet som nå er landets suverent største parti etter "sosserna" og Moderatarna: Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna (for nøyaktig valgresultat: Se nederst i saken) .

Midt i august holdt statsminister Fredrik Reinfeldt en viktig tale. Den var retningsgivende for siste del av valgkampen.

Talens mest siterte del var denne:

— Jeg kommer til å be det svenske folket om å åpne sine hjerter.

Reinfeldt siktet til flyktningstrømmen fra Midtøsten, først og fremst Syria.

Koster penger

Sveriges åpne holdning til innvandring kommer til å koste penger, sa han. Utgiftene til dette vil redusere regjeringens mulighet til å styrke det svenske velferdstilbudet og muligheten for å sjøsette nye reformer, konkluderte statsministeren.

Flere medier spurte om utspillet var en finte - et forsøk på å kamuflere det faktum at spillerommet i svensk økonomi nå er minimalt, uansett innvandring.

Økningen i utgifter til innvandring er et spytt i havet sammenlignet med utfordringene som skyldes regjeringens øvrige valg, sa det statlig finansierte Konjunkturinstituttet til Aftenposten.

- Vil bli diskutert

Nå har Fredrik Reinfeldt og den borgerlige regjeringen tapt valget. Statsminister Fredrik Reinfeldt innrømmet søndag kveld valgnederlag i Sverige, og sa han leverer regjeringens avskjedssøknad mandag. Han varslet også at han trekker seg som Moderatarnas leder til våren.

Samtidig går de innvandringskritiske Sverigedemokraterna kraftig frem, fra 5,7 i valget 2010 til 13 prosent i dag.

Analytikere spør seg om Reinfeldts mye omtalte sommertale kan ha løftet frem en brennbar problemstilling, skremt velgerne og økt SDs oppslutning.

— Dette spørsmålet vil bli gransket og diskutert i tiden som kommer, sier avisen Expressens politiske kommentator Niklas Svensson til Aftenposten.

- Vanskelig å ignorere oss

Sosialdemokratenes leder Stefan Löfven har lovet ikke å gå i forhandlinger med SD og Jimmie Åkesson.

- Nå ser det ut til at vi blir et stort parti. Det blir vanskelig for de andre å ignorere oss. Det er klart at de må forholde seg til oss nå. Det er ikke mulig å holde oss utenfor innflytelse. Vi er tungen på vektskålen, sa partileder Jimmie Åkesson mellom klappsalver på partiets valgvake, ifølge NTB.

Selv om det blir vanskeligere å holde partiet helt ute i kulda når det nå er blitt over dobbelt så stort, sørget Åkesson selv for å stadfeste isolasjonen da han på valgnatten satte som betingelse for støtte til den ene eller den andre blokken at han får gjennomslag for sin innvandringspolitikk.

Aftonbladet med avstandskampanje

29 prosent av dem som valgte Sverigedemokraterna i år, stemte på Moderaterna i 2010, viser SvTs valgundersøkelse.

Også sosialdemokratene har tapt velgere til SD: Av årets SD-velgere stemte 16 prosent på «sossarna» i det forrige riksdagsvalget.

Avisen Svenska Dagbladet vurderer situasjonen slik:

— Sverigedemokraterna vokser fordi integrasjonen ikke fungerer godt nok. Tegnene på denne uroen har ikke vært usynlige. Når spørsmålet klatrer på velgernes prioritetsliste, klatrer også SD, mener avisens lederskribent Sanna Rayman.

Aftonbladet dro igang en kampanje søndag kveld: 87. Det er meningen at man skal vise at man tilhører de 87 prosentene som ikke stemte på SD.

Dette er valgresultatet:

De rødgrønne har fått 43,7 prosent. Alliansen som nå har regjeringsmakten, har fått 39,3 prosent av stemmene.

Socialdemokraterna: 31,2

Vänsterpartiet: 5,7

Miljöpartiet: 6,8

Moderaterna: 23,2

Centerpartiet: 6,2

Folkpartiet: 5,4

Kristdemokraterna: 4,6

Sverigedemokraterna: 12,9

Feministiskt Initiativ: 3,1

Dette er resultatet da 99,78 prosent av valgkretsene var talt opp.

SD-leder Jimmie Åkesson fikk fått stor motbør i valgkampen, men høstet desto mer da valgresultatet var klart. Foto: TT/SCANPIX