Verden

USA og Iran har snakket sammen for første gang på 34 år

Den amerikanske presidenten Barack Obama og den iranske presidenten Hassan Rouhani har snakket sammen på telefon.

Irans nye president Hassan Rouhani har skapt håp om bedring i forholdet med USA. Foto: SCANPIX

 • Lars Inge Staveland
 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Etter at den moderate Hassan Rouhani ble valgt til president i Iran tidligere i år, har det vært flere tegn til oppmyking i landets forhold til resten av verden. I motsetning til sin forgjenger Mahmoud Ahmadinejad, har Rouhani søkt normalisering både innad i Iran og i forholdet til omverdenen.

Les også

USA og Irans turbulente fortid

I går kveld snakket for første gang siden revolusjonen i 1979 en amerikansk president med en iransk president. — Jeg har snakket med Irans president, sa Obama på en pressekonferanse.

Den amerikanske presidenten sa videre at han tror at de to landene kan bli enige om Irans atomvåpenprogram. Irans atomvåpen har i flere tiår skapt bekymring og splittelse mellom de to landene.

– En unik mulighet

— Veien til en meningsfylt avtale vil bli vanskelig, men det eksisterer nå en unik mulighet til å gjøre fremskritt med en ny regjering i Iran, sa den amerikanske presidenten, og la til at både han og Rouhani har gitt beskjed til "sine folk" om arbeide raskt for å få på plass en avtale.

Det faktum at det hadde gått så lang tid siden amerikanske og iranske presidenter har snakket sammen har reflektert at det har «vært dyp mistillit mellom våre land», sa Obama, og la til:

– Men jeg tror det er grunnlag for en løsning.

– I en telefonsamtale har president Rouhani og president Barack Obama gitt uttrykk for felles politisk vilje til å løse atomspørsmålet raskt, heter det i en twittermelding fra Rouhanis kontor.

Telefonsamtalen kommer etter uke med nye signaler fra Iran. Først uttalte Rouhani at landet aldri ville bygge atomvåpen. I tillegg beskrev den nyinnsatte presidenten et brev fra den amerikanske presidenten Barack Obama som «positivt og konstruktivt». I forrige uke friga Iran flere politiske fanger, blant annet den kjente menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

Tydelige budskap

Les også

Eide spent på om Rouhani følger opp egne utspill

Tidligere denne uken var det viktige nedrustningsmøtet i FN i New York. Den iranske presidenten var ikke ventet å delta, men han dukket opp som første taler og hadde flere tydelige budskap til verdensorganisasjonen. — Atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpen har ingen plass i Irans sikkerhets- og forsvarsdoktrine, de motsier våre fundamentale religiøse og etiske overbevisninger, sa Rouhani.

USA og flere andre land har lenge fryktet at Irans atomprogram kan utvikles til også å omfatte våpen. Iran har nektet for dette, men sjelden i like tydelige ordelag som Rouhani kom med i går.

 1. Les også

  Lykkes sjongløren Obama?

 2. Les også

  Rouhani: Iran er ingen trussel mot verden

 3. Les også

  Iran vil ha atomvåpenfri verden

 4. Les også

  Kerrys store kveld

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump ledet møtet i Sikkerhetsrådet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Iran varsler at de bryter atomavtalen i dag

 3. VERDEN
  Publisert:

  Irans president advarer Trump: – Vil angre som aldri før

 4. VERDEN
  Publisert:

  Iran truer med å trekke seg fra atomavtale

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump skjerper sanksjonene mot Iran

 6. VERDEN
  Publisert:

  Iranere ut mot Trump etter talen