Amerikansk programleder måtte korrigere kraftig utfall mot Danmark

Etter at programlederen på Fox Business Network langet ut mot Danmark, gikk dansker helt av skaftet i sosiale medier. Denne uken kom det en amerikansk presisering.

Trish Regan ville advare amerikanere mot skandinavisk sosialisme. Det førte til storm.

TV-programlederen Trish Regan tok kraftig i da hun på Fox Business Network beskrev «sosialistiske» danske tilstander.

I innslaget, som ble sendt direkte på USAs største finanskanal for to uker siden, startet Regan med å sammenligne Venezuelas kaos, matmangel og opprør med «det sosialistiske» Danmark.

– Noe er råttent i Danmark, sa programlederen og siterte Shakespeares Hamlet.

Deretter kom hun med en rekke påstander som har skapt storm i Danmark.

– Alle i Danmark jobber for staten, sa Regan og viste til at toppskatten er 56 prosent.

– Derfor gidder ikke dansker flest å jobbe, mente programlederen, som hevdet at kun 3 av 98 danske kommuner hadde mer enn 50 prosent av befolkningen i arbeid.

I kun 3 av 98 danske kommuner er mer enn 50 prosent av befolkningen i arbeid, meldte Fox Business Network. Dansker har nå bombardert kanalen og programleder Trish Regan med fakta om Danmark.

– Ingen blir ferdig utdannet

Regan advarte også mot andre følger av å ha velferdsgoder. Om Danmarks utdanningssystem sa hun:

«Ikke bare er det gratis, de betaler deg faktisk for å gå på skole. Og du vet hva som skjer da? Ingen fullfører eller blir uteksaminert, de bare fortsetter på skolen.»

Den danske finansministeren Kristian Jensen (Venstre) reagerte kraftig på beskrivelsen av Danmark.

Finansministeren: – Hun pisser på Danmark

Innslaget skapte svært sterke reaksjoner i sosiale medier. Danmarks finansminister Kristian Jensen gikk til motangrep på Twitter:

– Så dansker vil ikke arbeide? Danmark ligger 11 plasser høyere oppe enn USA, ifølge OECD! skrev han. Jensen utfordret samtidig Regan til å komme til Danmark og selv finne fakta.

– Unnskyld språkbruken, men hun skal simpelthen ikke pisse på Danmark. Jeg finner meg ikke i at noe så nederdrektig feil blir fortalt, uttalte Jensen til det danske nyhetsbyrået Ritzau etterpå.

Deretter kom det utbrudd mot Regan og Fox fra kjente og mindre kjente dansker i sosiale medier.

Den danske ambassadøren til USA, Lars Gert Lose, fulgte opp med å dele en korrigert faktaliste om Danmark på Twitter.

Slik svarer de danske sosialdemokratene og EU-politiker Dan Jørgensen på det de kaller «fake news» fra Fox:

Siden har det kommet en strøm av Twitter-meldinger og Facebook-oppdateringer med danske motsvar.

Dansker har brukt ufine karakteristikker om Trish Regan, og hun er blitt stemplet som bimbo og blondine. Men flertallet av tilbakemeldingene har vært faktapresentasjoner, invitasjoner og beskrivelser.

Klargjøring

Onsdag denne uken ble Danmark igjen et tema på The Intelligence Report with Trish Regan. Men denne gangen kom det en presisering.

– Jeg vil gjerne klargjøre noen av poengene mine fra forrige ukes innslag om sosialisme. Jeg mente aldri å antyde at forholdene i Danmark på noen som helst måte er lik den tragedien vi ser i Venezuela, sa Regan.

Hun viste til at opplysningene om Danmark var sitater fra andre medier.

– Jeg påpekte, ved å bruke rapporter fra The Atlantic, The Independent og andre publikasjoner, at sosialisme ikke er veien.

TV-kanalen har lagt et opptak av innslaget ut på Youtube og sin egen nettside.

Fox Business Networks korrigering blir feiret av den danske finansministeren. På Twitter takker han alle dansker som har engasjert seg: