207 miljøvernere drept i 2017

207 personer som jobbet med vern av miljø og naturområder, ble drept i 2017, ifølge Global Witness. Tallet er det høyeste organisasjonen har registrert.

Årets statistikk viser en økning på syv drap sammenlignet med fjoråret. Drapene er fordelt på 22 land, og 60 prosent av miljøvernerne mistet livet i land i Sør-Amerika.

Dette inkluderer Brasil – der hele 57 miljøvernere ble drept i 2017.

Global Witness knytter et stort antall av drapene til gruvedrift, skogbruk og firmaer som fratar lokalsamfunn landområder i forbindelse med landbruk. 46 av drapene skjedde i forbindelse med den sistnevnte sektoren, ifølge statistikken.

– Lokale aktivister blir drept i en situasjon der myndigheter og forretninger ser på rask profitt som mer verdt enn menneskeliv. Flere av varene som ender i butikkhyllen er et resultat av blodsutgytelse, sier organisasjonens talsperson Ben Leather.

Hans organisasjon viser til en negativ utvikling på Filippinene der 48 miljøvernere ble drept. Tallet er det høyeste registrert i et asiatisk land siden Global Witness begynte å føre oversikt i 2002.

Organisasjonen beskriver en urovekkende tendens på verdensbasis der statlige aktører ofte er involvert i volden, og oppgir at regjeringssoldater var involvert i 53 av fjorårets 207 drap.

– Myndigheter, firmaer og investorer er pliktige til å støtte og beskytte utsatte miljøvernere. De har også makten til å gjøre det, og muligheten til å garantere rettsforfølgelse når angrep skjer. Men enda viktigere: de kan forhindre at angrepene skjer ved å lytte til lokalsamfunn, respektere rettigheter og drive forretninger på en ansvarlig måte, sier Leather.