Verden

207 miljøvernere drept i 2017

207 personer som jobbet med vern av miljø og naturområder, ble drept i 2017, ifølge Global Witness. Tallet er det høyeste organisasjonen har registrert.

  • og NTB

Årets statistikk viser en økning på syv drap sammenlignet med fjoråret. Drapene er fordelt på 22 land, og 60 prosent av miljøvernerne mistet livet i land i Sør-Amerika.

Dette inkluderer Brasil – der hele 57 miljøvernere ble drept i 2017.

Global Witness knytter et stort antall av drapene til gruvedrift, skogbruk og firmaer som fratar lokalsamfunn landområder i forbindelse med landbruk. 46 av drapene skjedde i forbindelse med den sistnevnte sektoren, ifølge statistikken.

  • Det er blitt livsfarlig å kjempe for regnskogene

– Lokale aktivister blir drept i en situasjon der myndigheter og forretninger ser på rask profitt som mer verdt enn menneskeliv. Flere av varene som ender i butikkhyllen er et resultat av blodsutgytelse, sier organisasjonens talsperson Ben Leather.

Hans organisasjon viser til en negativ utvikling på Filippinene der 48 miljøvernere ble drept. Tallet er det høyeste registrert i et asiatisk land siden Global Witness begynte å føre oversikt i 2002.

Organisasjonen beskriver en urovekkende tendens på verdensbasis der statlige aktører ofte er involvert i volden, og oppgir at regjeringssoldater var involvert i 53 av fjorårets 207 drap.

– Myndigheter, firmaer og investorer er pliktige til å støtte og beskytte utsatte miljøvernere. De har også makten til å gjøre det, og muligheten til å garantere rettsforfølgelse når angrep skjer. Men enda viktigere: de kan forhindre at angrepene skjer ved å lytte til lokalsamfunn, respektere rettigheter og drive forretninger på en ansvarlig måte, sier Leather.

Les mer om

  1. Miljø
  2. Regnskog
  3. Miljøvern
  4. Urfolk
  5. Drap
  6. Brasil