FN-rapport viser at Nord-Korea ikke har avsluttet atomprogram

En konfidensiell FN-rapport konkluderer med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram, ifølge flere nyhetsbyråer.

Dette satellittbildet viser Nord-Koreas missil-anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang. Bildet er tatt 29. juli 2018 og er ikke det samme som gjør at amerikansk etterretning nå tror Nord-Korea jobber med nye missiler.

Uavhengige eksperter skal ha jobbet med rapporten i seks måneder før den ble overlevert FNs komité for sanksjoner mot Nord-Korea fredag kveld.

Rapporten konkluderer samtidig med at nordkoreanske myndigheter på en rekke områder forsøker å komme seg rundt de mange sanksjonene landet er pålagt av FN. Blant annet har de fortsatt å eksportere kull, jern, tekstiler, fisk og skalldyr i strid med sanksjonene, konkluderer rapporten ifølge både Reuters og AFP.

Komiteen har ikke besvart nyhetsbyråenes henvendelser fredag.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skrev i juni under på en avtale som skal sikre en fullstendig atomnedrustning i Nord-Korea.

Pompeo advarer

USAs utenriksminister Mike Pompeo er denne helgen i Singapore, der han skal delta på en sikkerhetskonferanse med flere asiatiske utenriksministre.

Også Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho vil være til stede på møtet. Det er ikke kjent om Ri og Pompeo skal møtes på tomannshånd i forbindelse med sikkerhetskonferansen.

I forkant av møtet, som begynner lørdag kveld, advarer Pompeo Russland og Kina mot brudd på FNs sanksjoner mot Nord-Korea. Utenriksministeren sier at Trump-administrasjonen vil se med alvor på enhver handling som bidrar til å redusere presset på Nord-Korea, som har forpliktet seg til en fullstendig atomnedrustning.

USAs utenriksminister Mike Pompeo

Nye opplysninger

Samtidig sier Pompeo til pressen at amerikanske myndigheter har nye, troverdige opplysninger om at Russland har brutt FNs sanksjoner ved å samarbeide med nordkoreanske selskaper og gi arbeidstillatelse til nordkoreanske arbeidere.

USA ba fredag om nye FN-sanksjoner mot en nordkoreansk banksjef, en russisk bank og et kinesisk selskap. De øvrige FN-landene har til 10. august på å motsette seg sanksjonene.

Lørdag er Pompeo likevel optimistisk med tanke på nordkoreansk atomnedrustning.

– Jeg ser optimistisk på at dette vil bli gjort innen den tidsfristen. Arbeidet har begynt, og vi har alle visst at prosessen vil ta noe tid, sier han på en pressekonferanse.