Verden

Sjekker terrorkontakter i Europa

Den 29 år gamle Mehdi Nemmouche, som er siktet for terroraksjonen mot det jødiske museet i Brussel, er kjent kriminell og ble radikalisert i 2013, hevder politiet.

Terroraksjonen mot Det jødiske museet i Brussel rystet mange og politiet er tilfeds med at de nå trolig har tatt gjerningsmannen.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Fransk og belgisk politi etterforsker nå hva slags terrorkontakter den arresterte Mehdi Nemmouche eventuelt har hatt. Han er siktet for angrepet på det jødiske museet i Brussel 24. mai.

Dette kom frem på en pressekonferanse som belgiske påtalemyndigheter holdt i Brussel i ettermiddag.

Den arresterte er fransk statsborger og kommer fra Roubaix i Nord-Frankrike. Han skal ha oppholdt seg i Syria i 2013.

— Dette viser hvilke problemer vi har med dem som returnerer fra Syria, sa den belgiske føderale statsadvokaten Frédéric Van Leeuw, og la til at dette var et problem som rammet alle europeiske land.

Han var derimot tilbakeholden med å svare på spørsmål om saken etterforskes i andre land enn Frankrike og Belgia.

I flere europeiske land, deriblant i Norge, har politiet i de siste slått til mot ekstremister som har reist til Syria for å krige eller som planlegger dette.

Han hadde også ordene Islamic State of Iraq and the Levant skrevet på hvite tøystykker. Dette er navn på grupper som opptrer i Syria.

Mannen er ukjent for belgisk politi, men han har vært innblandet i kriminalitet i Frankrike. Han ble tatt for to ran begått i 2008 og 2009. Han satt inntil 2012 i fransk fengsel.

Tatt på bussen

Han kom fredag med buss fra Brussel til Marseille. Der ble han pågrepet av fransk politi. Han hadde da en bag med klær som samsvarer med dem gjerningsmannen brukte under terroraksjonen. I tillegg fant politiet våpen, en revolver og en kalasjnikov, samt ammunisjon, som er lik det som ble brukt under attentatet. Han hadde også spilt inn en video. Der forteller en stemme at han har står bak attentatet. Videoen viser ikke mannens ansikt, men den viser de klær og våpen som er i bagen. Videoen er spilt inn etter terroraksjonen. Ifølge politiet er den laget fordi kamera ikke virket under terroraksjonen som han forsøkte å filme. Politiet sa på pressekonferansen at de tekniske undersøkelsene ikke var avsluttet, så de kunne ikke endelig bekrefte at det var 29 åringen som snakket. Men dette er det mest sannsynlige.

Politiet ville ikke hverken avkrefte eller bekrefte at de hadde skygget ham fra Brussel til Marseille.

— Det må du spørre fransk politi om, sa statsadvokat Frédéric Van Leeuw på pressekonferansen.

Siktelsen lyder på drap og drapsforsøk.

Statsadvokat Frédéric Van Leeuw sier at arrestasjonen av den tidligere Syria-terroristen vider hvilken sikkerhetsmessig utfordring ungdom som drar til Syria representerer.

Statsadvokaten i Paris Francois Molins sa på en pressekonferanse at det var sterke tekniske bevis som knyttet 29-åringen til drapene i tillegg til uttalelser fra ham selv om at han står bak.

Han fortalte også at den siktede under sitt siste fengselsopphold gjorde seg bemerket som en islamsk ekstremist. Da han slapp fri fra fengsel nyttårsaften 2012, dro han rett til Syria, og syntes å ha sluttet seg til ulike kampgrupper og islamske terrorgrupper.

Sjokkert familie

Den siktedes familie sier de er sjokker over opplysningene om arrestasjonen som de fikk via fjernsynets nyhetssendinger søndag formiddag.

Ifølge den belgiske avisen Le Soir beskriver en tante den siktede som hyggelig, intelligent og skolert, men diskret. Familien har i det siste mistet kontakten med ham, særlig etter at han slapp ut av fengselet i 2012.

Sjekker flere

Sist søndag ble en annen mann pågrepet og siktet for angrepet. Han fikk senere endret statusen til vitne, mens en annen mann som var den antatte gjerningsmannen, ble etterlyst.

Det er usikkert om det er denne mannen som nå er pågrepet.

Ifølge fransk og belgisk politi pågår etterforskningen for fullt.

Samme dag offentliggjorde politiet en 30 sekunder lang video fra angrepet. Den viser at gjerningsmannen var ikledd en mørk caps og en lyseblå jakke. Mannen tok ut maskingeværet fra en bag og skjøt inn i et rom før han gikk videre.

To av de drepte var et israelsk ektepar i 50-årene på ferie i Belgia. En fransk kvinne som jobbet som frivillig ved museet, og en belgisk ansatt ble også drept i angrepet

Les også

  1. En pågrepet for skyting på jødisk museum i Brussel

  2. Ber om å få være trygge

  3. Øker sikkerheten rundt jødiske bygg til høyeste nivå

  4. Netanyahu: - Angrepet resultat av anti-israelske holdninger