Verden

– 400 IS-krigere pågrepet da de prøvde å flykte fra enklave

Rundt 400 IS-krigere er pågrepet av den USA-støttede opprørsalliansen SDF under et forsøk på å flykte fra IS' siste enklave i Syria, ifølge en SDF-talsmann.

Menn venter på å bli registrert utenfor Baghouz etter å ha blitt evakuert fra IS-enklaven. Foto: AP / NTB scanpix
  • frode.kvam@ntb.no

– 400 IS-krigere prøve å flykte fra Baghouz tirsdag kveld, sier en anonym talsperson for SDF.

Han sier SDF-styrkene grep inn idet en stor gruppe forsøkte å flykte fra den IS-kontrollerte landsbyen Baghouz øst i Syria. Byen er omringet av SDFs styrker, som støttes av USA.

Ifølge talsmannen var flukten planlagt av et nettverk som hadde til hensikt å få dem sendt til andre regioner langt unna, men han sier ikke hvor de etter planen skulle ha tatt veien.

  • Les også: Norsk-svensk IS-kriger pågrepet i Syria

De gikk til fots. Det dreide seg både om syrere og fremmedkrigere, legger talsmannen til.

Forlatt siste bastion

Titusener av mennesker, flesteparten av dem IS-krigere og deres familier, har de siste ukene forlatt IS' siste bastion i og rundt Baghouz.

Onsdag fortsatte hundrevis av folk å strømme ut fra byen – tildekkede kvinner med småbarn i armene, og sårede, sjaskete antatte jihadister som humpet av gårde i flokk på krykker, bandasjerte og iført lange brune kapper. De gikk over gule blomstermarker og nådde frem til et mottakssenter som SDF har etablert.

Kurdiske ledere i SDF-alliansen har, i likhet med representanter for hjelpeorganisasjoner, gitt uttrykk for at strømmen av evakuerte tilsynelatende ikke tar slutt, til tross for at evakuering har pågått i flere uker.

Bare tirsdag forlot 3.500 personer Baghouz etter intens bombing fra SDF-opprørerne og deres internasjonalt allierte. 500 antatte IS-krigere valgte da å overgi seg, ifølge SDF.