Saudi-Arabias konge og kronprins besøkte Khashoggis familie

Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman har besøkt familien til den drepte journalisten Jamal Khashoggi i Riyadh.

Det statlige nyhetsbyrået i Saudi-Arabia delte tirsdag dette bildet av møtet mellom Jamal Khashoggis sønn Salah og kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh tirsdag.

De to saudiarabiske lederne møtte Khashoggis sønn Salah og bror Sahel ved det kongelige palasset i den saudiarabiske hovedstaden, melder det statlige nyhetsbyrået SPA.

Ifølge en uttalelse gjengitt av byrået uttrykte Salah og Sahel takknemlighet overfor kongen og kronprinsen.

Jamal Khashoggi, en 59 år gammel journalist og kritiker av prins Mohammed, ble sist sett da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Saudi-Arabia benektet først å ha kjennskap til forsvinningen hans, men sa senere at han døde under en slåsskamp inne på konsulatet.

Senere har landets utenriksminister erkjent at Khashoggi ble drept, men den saudiarabiske regjeringen benekter at ledelsen i Saudi-Arabia var involvert i det som skjedde.

Khashoggi bodde i USA og hadde levd i selvvalgt eksil i Virginia siden 2017, kort tid etter at prins Mohammed ble utpekt som tronarving i Saudi-Arabia.

Bildet av seansen kommer samme dag som Tyrkias president gikk hardt ut mot saudiarabiske myndigheter, og krevde 18 personer utlevert:

– Drapet på Jamal Khashoggi var ikke en tilfeldig handling, sa Recep Tayyip Erdogan.

Den norske utenriksministeren reagerer

Gjerningsmennene bak drapet på Jamal Khashoggi må stilles til ansvar for sine handlinger, krever utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge krever at det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudiarabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, sier Eriksen Søreide i en uttalelse til NTB.

Hun kaller drapet dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Eventuelle videre konsekvenser er det imidlertid for tidlig å si noe om, ifølge utenriksministeren.

– Vi har i den forbindelse tett kontakt med EU og andre nærstående.

Eriksen Søreide uttalte seg etter Erdogans tale.

– President Erdogan gikk langt i å hevde at drapet på Jamal Khashoggi ikke skjedde spontant og at det var politisk motivert, sier Eriksen Søreide.

Både Sverige og Danmark krever flere svar

Stefan Löfven sier det virker «svært troverdig» at noe grusomt har skjedd med Khashoggi. Danmarks utenriksminister kaller inn Saudi-Arabias ambassadør.

I Sverige raser debatten om hvorvidt landet skal stanse sin våpeneksport til Saudi-Arabia. Statsminister Löfven sier imidlertid at han vil ha alle fakta på bordet før han trekker noen konklusjoner.

– Det virker veldig troverdig at det har skjedd noe forferdelig, noe horribelt. Derfor trengs det en grundig etterforskning.

I Danmark har utenriksminister Anders Samuelsen innkalt Saudi-Arabias ambassadør.

– Etter at vi har hørt Erdogans tale, som konkluderer med at dette var planlagt og at det fortsatt gjenstår mange uavklarte spørsmål, mener jeg det er rimelig å gi den saudiarabiske ambassadøren mulighet til å forklare seg. Vi får også muligheten til å stille noen spørsmål, sier han.

Debatten om våpeneksport raser også i Danmark etter at Tyskland stanset sin og sa det var viktig med et felles standpunkt fra EU, men Samuelsen vil foreløpig ikke si om landet skal ta flere grep overfor Saudi-Arabia.

– Det er altfor tidlig å konkludere om det. Nå har vi sendt et signal om at vi ikke kommer til investeringskonferansen i Riyadh, vi innkaller Saudi-Arabias ambassadør til samtale, og så fortsetter vi med å delta i det internasjonale presset, sier Samuelsen.