Löfven beklager nederlag – Sverige nærmer seg nyvalg

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven beklager at han er nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen. Nå rykker Sverige enda et skritt nærmere nyvalg.

Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven ble fredag nedstemt i Riksdagen. Det betyr at kun to statsministeravstemninger gjenstår før det blir nyvalg i Sverige.

– Sverige trenger en handlingskraftig regjering og velgerne har rett til å forvente seg at vi klarer det, sier Löfven til SVT, og fortsetter:

– Riksdagen har stemt over meg som statsminister og nok en gang ikke klart å finne noen som kan danne ny regjering. Selv om det var ventet, så beklager jeg det selvsagt, sier han videre.

Löfven var på EU-toppmøtet i Brussel da avstemningen fant sted i Stockholm.

Riksdagens leder Andreas Norlén sier han vil fortsette med uformelle samtaler med alle partilederne i dagene fremover. I neste uke vil han gi beskjed om neste skritt i prosessen.

Forbereder nyvalg

– Jeg kan også konstatere at Riksdagens partier dytter Sverige nærmere et nyvalg. Jeg beklager dette og vil gjøre alt for å forhindre det. Men om partiene velger nyvalg fremfor å agere på en måte som gir Sverige en ny regjering, vil jeg ikke stå i veien for det. Jeg mener derfor at jeg nå bør ta skritt i retning av å forberede dette, sier Norlén i en uttalelse fredag.

Talmann Andreas Norlén har i hele høst forsøkt å få til et politisk samarbeid som kan gi Sverige en styringsdyktig regjering - men så langt uten å lykkes.

For å vinne fredagens statsministeravstemning måtte Löfven få blokkoverskridende støtte fra Liberalerna og Centern, men begge gjorde det i forveien klart at de ikke ville støtte den fungerende statsministeren.

200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.

Tre måneder med politisk kaos

9. september i år gikk svenskene til valg, og ingen av regjeringsalternativer fikk flertall. Siden ingen av partiene ønsker å samarbeide med Sverigedemokratarne og partiets leder Jimmie Åkesson, har Sverige fortsatt ingen ny regjering.

Centerparties leder Annie Lööf sitter fortsatt på nøkkelen til en regjeringsløsning, skriver flere svenske kommentatorer fredag.

Kinkige forhandlinger

Löfven er den andre partilederen som Norlén har prøvd som statsministerkandidat. Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt 14. november etter at hans tidligere alliansepartnere Centern og Liberalerna brøt samarbeidet.

En eventuell tredje statsministeravstemning vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.

Først etter at Norlén har mislykkes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat som tolereres av Riksdagen, kan han utlyse nyvalg. Norlén har sagt at han helst ikke vil havne i den situasjonen, men konstaterte nylig at situasjonen fortsatt er fastlåst.