Verden

Google har begynt å sensurere søkeresultater

Google har begynt å fjerne søkeresultatene fra listene sine etter at EU-domstolen bestemte at folk har en «rett til å bli glemt».

Google har begynt å fjeren søkeresultater om privatpersoner som har bedt om å "bli glemt". Foto: Virginia Mayo

  • Tarjei Kramviken

Ifølge den britiske avisen The Guardian har en del av dens artikler nå blitt gjemt fra Googles europeiske søkesider på grunn av avgjørelsen.

Onsdag fikk Guardian eposter fra søkegiganten, der det sto at seks av avisens artikler var fjernet fra søkeresultatsiden.

Tre av sakene handlet om en skotsk eliteseriedommer som hadde løyet om hvorfor han dømte straffe i en fotballkamp mellom Celtic og Dundee United i 2010.

Gjemmer saker om dommer

Hvis man søker på «Dougie McDonald Guardian» på siden google.co.uk i dag, finner man ikke de kritiske artiklene som avisen har skrevet om dommeren.

Den skotske fotballdommeren Dougie McDonald er en av de første som har bedt om å "bli glemt" av Google. Nå kan man ikke finne The Guardians kritiske artikler om ham hvis man bruker Googles europeiske søkemotor. Foto: RUSSELL CHEYNE

Gjør man det samme på amerikanske google.com, er resultatene annerledes og man kan fortsatt finne sakene. LES OGSÅ:

Les også

12.000 nettbrukere vil bli glemt av Google

I mai i år slo EU-domstolen fast at internettbrukere har en «rett til å bli glemt».

Det innebærer at privatpersoner kan kreve koblinger fjernet fra søketreff i Google og andre søkemotorer. I de aller fleste tilfellene skal det dreie seg om informasjon som er usant, foreldet eller irrelevant.

Gjelder i Norge

— Vi er også underlagt dette siden det er en del av EØS-samarbeidet, sier Jan Grønbech, som leder Google Norge, til Aftenposten.

Google har tidligere uttalt at hver forespørsel vil behandles individuelt for å sjekke om kriteriene i dommen er møtt.

Guardians kommentator påpeker at det kan være gode grunner til å fjerne gamle søkeresultat, men at retten til å ta «slike redaksjonelle vurderinger tilhørere den som publiserer, ikke Google».

- Det er åpenbare implikasjoner for pressen her, men vi er forpliktet til å følge loven i landene vi oprerer i. Det er ikke heldig for hverken oss, pressen eller sluttbrukeren, legger Grønbech til.

Les også:

Les også

Får du slette-nei fra Google? Da kan du be denne mannen om hjelp

Flere medier

Også den britiske rikskringkasteren BBCog tabloidavisen Daily Mail, begge blant verdens største nyhetsnettsteder, har fått lignende beskjeder.

Økonomiredaktør Robert Preston fikk for eksempel en beskjed om at et innlegg han hadde på bloggen sin på BBCs nettsider ikke lenger ville dukke opp i folks søkeresultater.

Bare en person var nevnt i blogginnlegget, og det var den tidligere toppsjefen i investeringsbanken Merrill Lynch, en av de mange bankene som har fått skylden for den internasjonale finanskrisen i 2008.