Verden

Trump sparker utenriksministeren

Tidligere utenriksminister Rex Tillerson.

President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og erstatter ham med CIA-sjef Mike Pompeo

  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Saken oppdateres

USAs president Donald Trump vraker utenriksminister Rex Tillerson. Han blir erstattet av nåværende CIA-sjef Mike Pompeo.

Det bekrefter Trump selv på Twitter.

«Han kommer til å gjøre en fantastisk jobb», skriver Trump om Pompeo.

Trump takker Tillerson for jobben han har gjort.

– Rex og jeg har snakket om dette lenge, sier Trump på en pressekonferanse rett etter sparkingen.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som viser til en toppkilde i Utenriksdepartementet, har derimot ikke Tillerson fått noen begrunnelse fra Trump for hvorfor han ble sparket.

Han skal tvert imot hatt store planer om å forbli i jobben, ettersom han følte han gjorde viktige fremskritt på områder som gjaldt rikets sikkerhet.

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to … https://t.co/bQrfIvM6iT

Åpne konflikter med Trump

Det var The Washington Post som først meldte om saken. Avisen skriver at forholdet mellom Trump og Tillerson skal ha nådd et kritisk punkt i løpet av den siste uken, men at det er uklart hva som er grunnen til dette.

Ifølge avisen fikk Tillerson beskjed allerede fredag. Tillerson avsluttet da sitt Afrika-besøk for å returnere til Washington.

I løpet av sitt drøye år som utenriksminister har Tillerson hatt åpne konflikter med Trump, blitt dypt upopulær i departementet og mistet de fleste av sine allierte.

I en skriftlig uttalelse til The Washington Post har Trump, Pompeo og Haspel uttalt seg, men Tillerson har foreløpig ikke latt høre fra seg om sparkingen.

Allerede i slutten av november meldte The New York Times at slutten nærmet seg for Tillerson og at Det hvite hus planla å erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

Den gang avviste Trump påstandene.

The media has been speculating that I fired Rex Tillerson or that he would be leaving soon - FAKE NEWS! He’s not le… https://t.co/tYYnq58Zmk

Rex Tillerson ble i fjor sommer så frustrert over Donald Trump at han omtalte ham som «åndssvak» («a moron»). Allerede den gang skal Tillerson ha vurdert å trekke seg, noe han senere avviste.

Første kvinnelige CIA-sjef

Trump skriver også at Gina Haspel blir ny sjef for CIA. Hun blir dermed den første kvinnen som leder etterretningstjenesten.

Om Haspel sier Trump i en skriftlig uttalelse til The Washington Post:

«Gina Haspel, visedirektøren i CIA, vil bli nominert til å erstatte direktør Pompeo og hun vil bli den første kvinnelige direktøren i CIA, en historisk milepæl. Mike og Gina har jobbet sammen i mer enn et år og har utviklet en dyp gjensidig respekt»

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Rex Tillerson
  4. CIA
  5. USA