Trump sparker utenriksministeren

President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og erstatter ham med CIA-sjef Mike Pompeo

Tidligere utenriksminister Rex Tillerson.
  • Eirik Husøy

Saken oppdateres

USAs president Donald Trump vraker utenriksminister Rex Tillerson. Han blir erstattet av nåværende CIA-sjef Mike Pompeo.

Det bekrefter Trump selv på Twitter.

«Han kommer til å gjøre en fantastisk jobb», skriver Trump om Pompeo.

Trump takker Tillerson for jobben han har gjort.

– Rex og jeg har snakket om dette lenge, sier Trump på en pressekonferanse rett etter sparkingen.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som viser til en toppkilde i Utenriksdepartementet, har derimot ikke Tillerson fått noen begrunnelse fra Trump for hvorfor han ble sparket.

Han skal tvert imot hatt store planer om å forbli i jobben, ettersom han følte han gjorde viktige fremskritt på områder som gjaldt rikets sikkerhet.

Åpne konflikter med Trump

Det var The Washington Post som først meldte om saken. Avisen skriver at forholdet mellom Trump og Tillerson skal ha nådd et kritisk punkt i løpet av den siste uken, men at det er uklart hva som er grunnen til dette.

Ifølge avisen fikk Tillerson beskjed allerede fredag. Tillerson avsluttet da sitt Afrika-besøk for å returnere til Washington.

I løpet av sitt drøye år som utenriksminister har Tillerson hatt åpne konflikter med Trump, blitt dypt upopulær i departementet og mistet de fleste av sine allierte.

I en skriftlig uttalelse til The Washington Post har Trump, Pompeo og Haspel uttalt seg, men Tillerson har foreløpig ikke latt høre fra seg om sparkingen.

Allerede i slutten av november meldte The New York Times at slutten nærmet seg for Tillerson og at Det hvite hus planla å erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

Den gang avviste Trump påstandene.

Rex Tillerson ble i fjor sommer så frustrert over Donald Trump at han omtalte ham som «åndssvak» («a moron»). Allerede den gang skal Tillerson ha vurdert å trekke seg, noe han senere avviste.

Første kvinnelige CIA-sjef

Trump skriver også at Gina Haspel blir ny sjef for CIA. Hun blir dermed den første kvinnen som leder etterretningstjenesten.

Om Haspel sier Trump i en skriftlig uttalelse til The Washington Post:

«Gina Haspel, visedirektøren i CIA, vil bli nominert til å erstatte direktør Pompeo og hun vil bli den første kvinnelige direktøren i CIA, en historisk milepæl. Mike og Gina har jobbet sammen i mer enn et år og har utviklet en dyp gjensidig respekt»