Verden

Nødlandet på elv i New York

Flyet nødlandet i elv rett etter avgang fra La Guardia. I en «foreløpig melding» opplyser amerikanske luftfartsmyndigheter at ingen omkom i nødlandingen.

Et Airbus 320 passasjerfly måtte torsdag nødlande i Hudson-elven i New York. Alle passasjerene overlevde.
  • Anders Nordstoga
  • Hans O. Torgersen (multimedia)
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nødlandingen skjedde ved 21:30-tiden torsdag kveld norsk tid. Amerikanske luftfartsmyndigheter opplyser at flyet var i luften mindre enn tre minutter. Det var 148 passasjerer og et mannskap på fem eller seks om bord på flyet, ifølge The New York Times. Flyet av typen Airbus A320 tilhører US Airways. Det var på vei fra La Guardia til Charlotte i North Carolina. Kilder som hørte på radiosambandet mellom flyet og tårnet på La Guardia-flyplassen i New York, opplyser at pilotene meldte om en «dobbelt fugletreff», og at de måtte returnere til flyplassen. Det er ikke klart om pilotene mente to fugler, eller at begge motorene var truffet. Det antas at fuglene var gjess eller måker.

«Mange begynte å be. De forberedte seg. De visste det ikke var mye tid, for vi var så nær bakken. Folk var veldig stille, og ikke sikre på hva som ville skje.»
Fred Barrett, passasjer

Alle har overlevd

Flyet ble slept av båter inn til Battery Park på sørspissen av Manhatten, hvor det nå er fortøyd. Temperaturen er nær frysepunktet i Hudson-elven. Allerede halvannen time etter nødlandingen kunne passasjerer fortelle TV-selskapene at alle hadde kommet ut av flyet i god behold. Amerikanske luftfartsmyndigheter bekreftet senere at alle hadde overlevd. — Det er helt utrolig nå at alle er i live. Jeg tenkte at dette var slutten. Jeg er ganske sikker på at alle kom ut, sier passasjeren Alberto Pinero til CNN. Han forteller at de hørte et smell. Flyet ristet, og det luktet brent. Piloten skal først ha forsøkt å lande på en liten flystripe i New Jersey, men rakk ikke frem, melder CNN. - Det virket som om flyet var ute av kontroll. Det snudde. Plutselig kom kapteinen på høyttaleren, og sa at vi skulle forberede oss på sammenstøt [«brace for impact»]. Da skjønte vi at vi kom til å gå ned, sier han.

- Ingen panikk

En annen av passasjerene, Fred Barrett, beskriver stemningen etter at piloten sa «brace for impact» som stille. - Mange begynte å be. De forberedte seg. De visste det ikke var mye tid, for vi var så nær bakken. Folk var veldig stille, og ikke sikre på hva som ville skje, sier Barrett. Han skryter av piloten. - Det er vanskelig å beskrive sammenstøtet. Det var ganske intenst. Det varte ikke lenge. Det var bare en fantastisk landing. Jeg forventet at flyet skulle bli ødelagt, sier passasjeren. Ifølge passasjeren Jeff Kolodjay begynte vannet raskt å stige inne i flyet, men det var ingen panikk, forteller Barret. - Vi så elven. Folk var veldig rolige. Det var ikke noe særlig panikk. Vi gikk mot utgangene, og folk forsøkte å komme over i flåtene. Vi kom alle ut, og så etter båter, forteller han. Artikkelen fortsetter under bildet.

— Så ut til å ha mistet kraft

Flere øyenvitner forteller CNN at flyet så ut til å ha mistet motorkraften. De forteller at piloten gjorte et siste forsøk på å stige like før flyet traff vannet. - Det var en massiv vannsprut som dekket flyet. Så lå flyet der, sier et øyenvitne, som anslår at landingen et tok omtrent 20 sekunder, til CNN. Han så deretter at flåter ble blåst opp rundt flyet. Passasjerene kom ut på denne flåten og på vingene. Båter ved havnen i New York la umiddelbart ut mot flyet. Øyenvitnet anslår at båtene var ved flyet etter mindre enn to minutter. Det meldes at 78 personer ble skadet i nødlandingen. Minst én person har brukket et ben, og blir operert. Andre behandles for nedkjøling. Ingen skal være alvorlig skadet.

- Hele byen ble stengt av

Fra 29. etasje i et leilighetsbygg ble nordmannen Jarl Haugedal vitne til redningsarbeidet. Han så ikke selve nødlandingen, men skjønte at noe stort hadde skjedd. - Jeg så bare masse lys plutselig, rett utenfor leiligheten. Jeg har aldri sett så mye blinkende lys i hele mitt liv, sier Haugedal til Aftenposten.no. Nordmannen leier ut leiligheter i New York og New Jersey. Da han snakket med Aftenposten.no torsdag kveld sto han i en av disse leilighetene ca. 300 meter fra flyet i elven. Det lå da 30-40 båter rundt flyet, deriblant minst ti store sightseeingbåter. Haugedal forteller at hele byen umiddelbart ble stengt av. Han antar at det var for å gi plass til å frakte eventuelt skadede til sykehus. - Gatene ble helt tomme. Ingen busser, ingen biler. Beredskapen i New York er helt utrolig, sier Haugedal.

Les også

  1. Pilotens kone: - Kroppen vil ikke slutte å skjelve

  2. - Piloten sjekket flyet to ganger før han selv gikk ut

  3. - Flyene er laget for å flyte lengst mulig

  4. - Trodde jeg skulle dø der og da

Det forsøkes nå i kveld å slepe flyet inn til land.
Passasjerer har her kommet seg ut på flyets venstre vinge og er i ferd med å bli berget av mannskapene på båter som kom til unnsetning.
Passasjerer er her reddet om bord i en gummibåt. Til høyre i bildet sees en av fergene som kom til stedet.