Løy om skogstur - dro på ferie med elskerinne

Guvernør Mark Sanford i Sør-Carolina hevdet han stakk til skogs for å slappe av. Så viste det seg at han dro til Argentina på kjærlighetsferie med elskerinnen.

Etter en opprivende vårsesjon med delstatssenatet hadde den republikanske guvernøren Mark Sanford i Sør-Carolina tilsynelatende fått nok. Han forsvant i flere dager.

Dette skjedde sist uke. Ikke engang hans stab eller hans kone visste hvor han var. Mediene stilte nærgående spørsmål og staben hans presenterte en hvit løgn om at de var i kontakt.

–¿Det er ikke uvanlig at han stikker av slik iblant, sa hans pressesekretær, uten at det virket beroligende.

Først tirsdag kom det livstegn fra ham. I går meldte han om at han var tilbake på jobb. Og da kom sannheten for dagen på en selsom pressekonferanse.

Guvernøren som kjempet med gråten, fortalte at han ikke hadde vært på fottur langs Appalachian Trail, en merket tursti som strekker seg fra Georgia til Maine. Det var det som var medarbeidernes svar i flere dager.

Han hadde vært i Argentina og ba samtidig sin kone om unnskyldning for utroskap.

I flere dager har det rast en debatt i USA om det ikke er slik at en guvernør kan få ha noen dager helt i fred. Mange mener det.

Problemet med Sanford var at han ikke hadde gitt noen beskjed om hvor han var eller når han dro.

Han hadde forlatt Sør-Carolina uten å gi beskjed. De som eventuelt skulle overta hans plikter visste ikke at han var vekk.

Dersom det oppstår kriser eller naturkatastrofer er det guvernøren som leder krisehåndteringen.

En delstatsguvernør er den høyest rangerte folkevalgte i en delstat, en slags president i delstaten om en vil. Sør-Carolina har vel 4 millioner innbygger.

Også hans partifeller i det republikanske partiet i Kongressen mener han burde ha gitt beskjed til den øvrige ledelsen i delstaten, mens demokratene mener han er uskikket til jobben. En kritikk som nå styrkes av hans løgner.

Sanford har vært et navnt i spekulasjonene om å bli republikansk presidentkandidat i 2012. Nå er spørsmålet om han i det hele tatt overlever som guvernør i Sør¿Carolina etter både å ha løyet og vært utro.