Verden

Frykter at Burma utvikler atomvåpen

Amerikanske diplomater i Burma frykter at generalene i landet er i ferd med å skaffe seg atomvåpen med nordkoreansk hjelp, viser dokumenter offentliggjort av WikiLeaks.

Dokumentene viser til etterretningsinformasjon om det som kan ha vært hemmelige forsendelser av uran, og beskriver ryktene om at militærjuntaen er i ferd med å bygge en atomreaktor i jungelen nær Mimbu i Magway-området.

Et annet dokument fra den amerikanske ambassaden i Rangoon forteller at det skal befinne seg en rakettfabrikk i det samme området, der det ifølge flere kilder skal arbeide rundt 300 nordkoreanere.

Diplomatene stiller spørsmål ved sannhetsgehalten i opplysningene og understreker at det ikke foreligger beviser for at nordkoreanere spiller en så aktiv rolle i Burma.

– Disse opplysningene må sees i sammenheng med annen informasjon fra ulike kilder, som indikerer at Burma og Nord-Korea har noe på gang, ett eller annet av hemmelig militær eller militærindustriell karakter, heter det i et notat.

Diplomatene maner også til varsomhet i omgangen med påstandene om at Burmas generaler er i ferd med å bygge en atomreaktor.

Rykter om bygging av et atomanlegg i Magway-området dukket først gang opp i 2002, da det ble hevdet at Russland samarbeidet med militærjuntaen, påpeker de.

– Selv om vi ikke har direkte beviser for dette påståtte samarbeidet, er ryktene om at det pågår bygging av en atomreaktor overraskende konsekvente, heter det i et notat, der det også vises til gjentatte observasjoner av hemmelige forsendelser til området, samt av nordkoreanske teknikere i Burma.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Militærjuntaen i Burma ville kjøpe Man United

 2. VERDEN

  Kim Jong-uns «høyre hånd» på besøk til USA

 3. VERDEN

  Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan

 4. VERDEN

  JFK-papirene avslører: Slik planla CIA å ta livet av Castro

 5. VERDEN

  Indonesia: – Kvinne sier hun fikk 750 kroner for angrepet på Kim Jong-nam

 6. VERDEN

  Xi på besøk i nabolandet, møtt på flyplassen av 10.000