«Vredens dag» endte i sammenstøt i Egypt
Flere titalls personer ble skadd da politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstranter i Kairo. Men demonstrantene nektet å la seg stoppe.
SISTE: Tre personer er drept i urolighetene. Det bekrefter helsepersonell og sikkerhetskilder tirsdag kveld.
Rundt 15.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Kairo tirsdag da demokratiforkjempere i Egypt arrangerte landsomfattende protester mot president Hosni Mubaraks regime.
Demonstrantene er inspirert av revolusjonen i Tunisia og hadde erklært dagen som «vredens dag».
Trass i et stort oppbud av mellom 20.000 og 30.000 politifolk brøt demonstrantene seg gjennom politisperringer og marsjerte gjennom gatene i Kairo.
Med slagord som «ned med Mubarak» og plakater der det sto «Tunisia er løsningen», samlet demonstrantene seg utenfor bygningen til egyptisk høyesterett i sentrum av hovedstaden.
De egyptiske aksjonistene krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og at den såkalte nødrettsloven må fjernes.
Lignende demonstrasjoner fant sted i 15 andre egyptiske byer.
Slo hardt ned
Allerede i morgentimene tirsdag var gatene i sentrum av Kairo sperret av og store politistyrker utplassert. Men demonstrantene brøt seg gjennom sperringene.
Flere titalls demonstranter skal ha blitt såret i sammenstøt med opprørspolitiet, som tok i bruk både tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.
I tillegg brukte politiet steiner og stokker for å slå ned på demonstrantene, forteller øyenvitner. Mange skal ha blødd kraftig, mens flere skal ha besvimt.
I tillegg er flere hundre demonstranter blitt arrestert, ifølge øyenvitnene.
Egyptiske myndigheter hadde på forhånd erklært aksjonen ulovlig og truet med å slå hardt ned på demonstrantene. Innenriksminister Habib al-Adli hadde gitt politiet ordre om å pågripe «alle personer som uttrykker sine hensikter på ulovlig vis».
— Bekymringsfull
Amnesty International oppfordret myndighetene til å være tilbakeholdne.
- Egypt må tillate fredelige protester, og de må slutte å pågripe og ydmyke fredelige opposisjonelle aktivister, sier Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.
— Landets sikkerhetsstyrker har en bekymringsfull merittliste å vise til når det gjelder å håndtere demonstranter. Vi oppfordrer dem til å avstå fra unødvendig maktbruk, sier Sahraoui.
Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene, og at folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.
Men aktivistene fortsetter sitt arbeid gjennom sosiale nettverk som Facebook og Twitter.
— Vår protest den 25. er begynnelsen på slutten, skriver arrangørene, som har nærmere 90.000 tilhengere av sin Facebook-gruppe.
— Vi er ikke dårligere enn Tunisia. Titusenvis gikk ut i gatene og krevde sin rett helt til presidenten ble fjernet og måtte forlate landet. Vi krever våre rettigheter, skriver arrangørene på Facebook-siden sin.