NATO-vekst et ikke-tema

Ukraina vil ikke lenger bli medlem av NATO, og Georgia er langtfra kvalifisert. Onsdag møtes Russlands og NATO-landenes utenriksministre i New York.

Forholdet mellom NATO og Russland er betydelig bedre nå enn for kort tid siden. Her møtes Russlands president Dmitrij Medvedev og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Moskva i desember i fjor.

Planene om å utvide NATO med de to tidligere sovjetrepublikkene Ukraina og Georgia, har i flere år skapt betydelige gnisninger mellom NATO og Russland. Etter vinterens valg i Ukraina har landets president Viktor Janukovitsj gjort det klart at NATO-medlemskap ikke står på hans dagsorden. Den felles NATO-Ukraina kommisjonen er lagt ned.

Ukraina har sementert sitt nære forhold til Russland med billig gass.

Etter krigen i 2008 er det klart at heller ikke Georgia står på terskelen for et NATO-medlemskap.

Utsatt lenge

Forskeren Anatol Lieven, knyttet til New America Foundation i Washington skrev i en artikkel nylig at selv russiske analytikere ikke tror at NATO-utvidelse vil komme på dagsordenen på flere år. Dette mener de ikke engang endres om en republikaner skulle vinne presidentvalget i 2012. Grunnen er motstanden ellers i Europa, utviklingen i de to tidligere Sovjetrepublikkene og at USA har mye annet på agendaen enn å presse igjennom dette.

Utviklingen i Ukraina har gått Russlands vei, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Dagens møte i NATO-Russland-Rådet (NRC) skjer i New York, der utenriksministrene likevel er i forbindelse med FNs hovedforsamling .

Rett etter krigen mellom Georgia og Russland i august 2008 ble forholdet mellom NATO og Russland frosset.

— Det vesentlige nå er at forholdet mellom NATO og Russland er betydelig bedre enn det var for kort tid siden. Dagens møte på utenriksministernivå gjenspeiler dette, sier Støre.

Norge har vært en av pådriverne for en normalisering.

Invitert inn

For kort tid siden sendte NATO en formell invitasjon til Russlands president Dmitrij Medvedev. Alliansen ønsker ham velkommen til NATOs toppmøte i Lisboa i november. Der skal alliansen snekre ferdig sitt nye strategiske konsept. Det kommer til å slå fast at NATO må være mer til stede i sitt nærområde og i mindre grad engasjere seg i operasjoner som den i Afghanistan.

Trolig kommer russisk deltagelse på dette møtet til være tema på NRC-møtet her i New York. Formelt har ikke Medvedev svart ja ennå. Det vil være første gang at en russisk president møter stats- og regjeringssjefene i NATO siden toppmøtet i Romania i april 2008. Den gang drev USAs president spørsmålet om utvidelse av NATO til stor irritasjon for Russlands daværende president Vladimir Putin.

Felles utfordringer

NATO og Russland kommer på møtet i dag til å legge vekt på utfordringer som de har felles. –Muligheter for samarbeid om rakettforsvar, evaluering av felles trussel mot egen sikkerhet og Afghanistan, ramser NATO-talsmann James Appathurai opp som mulige sentrale temaer på møtet i en samtale med nyhetsbyrået AFP.

Rakettforsvar eller det såkalte rakettskjoldet var et hett tema mellom NATO og Russland. Dette er dempet etter at Obama-administrasjonen endret disse planene.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen inviterte senest siste uke Russland med som partner i et rakettforsvarssystem. Han mener det vil være tillitsskapende å ha Russland inne.

Et vedtak om å opprette et mer fleksibelt rakettskjold etter Obama-modellen kan komme på toppmøtet i Lisboa 19. til 20. november. Ifølge Anders Fogh Rasmussen bør NATO invitere Russland til å knytte deres antirakettforsvar til NATOs.