Verden

- Nytt skip nærmer seg Gazas farvann

<strong>JERUSALEM (Aftenposten.no):</strong> Det irske skipet «MV Rachel Corrie» ventes å være fremme i Gaza lørdag morgen, ifølge The Free Gaza Movements (FGM) kontor på Kypros.

Blant kjente aktivister om bord skipet «MV Rachel Corrie» er Mairead Corrigan-Maguire (nr. 2 fra v.), som i 1976 fikk fredspris for sitt arbeid for fred i Nord-Irland. FOTO:AFP

 • Jørgen Lohne

Les også :

I ISRAEL

Jørgen Lohne

Israelerne har bedt flåtearrangørene sørge for at skipet går direkte til havn i Ashdod for å unngå konfrontasjoner, men dette alternativet blir blankt avvist av FGMs talskvinne, Greta Berlin: Skipet skal til Gaza.

Skipet ventes å ankomme Gaza lørdag morgen. Skipet befinner seg fredag ettermiddag i internasjonalt farvann, med kurs mot Gazastripen.

Israelerne kommer til å gå til aksjon for å stanse skipet, som de ikke under noen omstendighet vil la seile inn til havn i Gaza by. Samtidig er det maktpåliggende for Israel å unngå en reprise av det som skjedde mandag morgen, da ni aktivister om bord i det tyrkiske flåteskipet «Mavi Marmara» ble drept av soldater.

Fredsprisvinner

Ifølge Berlin er det flere journalister på «MV Rachel Corrie». Blant kjente aktivister om bord er Mairead Corrigan-Maguire, som i 1976 fikk Nobels fredspris for sitt arbeid for fred i Nord-Irland.

Skipet er oppkalt etter amerikanske Rachel Aliene Corrie som i 2003 døde da hun ble overkjørt av en militær bulldoser da hun forsøkte å hindre det israelske forsvaret (IDF) i å rive huset til en palestinsk familie på Gazastripen.

 • Les også: — 16.03.2003

Redningsvester

Greta Berlin avviser blankt opplysningene fra IDF kilder om at aktivister om bord på det tyrkiske Mavi Marmara hadde forberedt kamp mot soldatene som bordet og nærmest opptrådte som en militær organisasjon, med skuddsikre vester og gassmasker:

— Noen unge menn om bord forsøkte å forsvare seg da soldatene kom om bord. De brukte blant annet aluminumsstenger som slagvåpen. Det kan stilles spørsmål ved om de handlet klokt, men det er absurd å kalle dem en veltrent, organisert terroristgruppe. Skuddsikre vester? Tøv, det var redningsvester de hadde på seg! Og de viftet med hvite flagg. Til tross for dette skjøt soldatene ifølge øyenvitner, sier Greta Berlin til Aftenposten.no.

 1. Les også

  Israelsk soldat: - Jeg drepte seks aktivister i selvforsvar

 2. Les også

  Militær talsmann tilbakeviser nordmennenes påstander

 3. Les også

  USA kan presse Israel til blokadelettelser

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Domstol varsler full gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina

 2. VERDEN

  Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale

 3. VERDEN

  Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel i natt

 4. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 5. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 6. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen