Verden

Löfven: Sverige lyver ikke om Estonia-katastrofen

Statsminister Stefan Löfven nekter for at Sverige holder tilbake opplysninger om Estonia, som sank i Østersjøen for 26 år siden.

Baugporten på ulykkesfergen Estonia, som sank i Østersjøen i 1994, ble hevet få uker senere (bildet). Den offisielle granskingen konkluderte med at en feil på baugporten forårsaket katastrofen, men nye opplysninger reiser tvil om dette.
  • NTB

852 mennesker omkom i katastrofen, mens 137 overlevde da Estonia forliste på vei fra Tallinn til Stockholm, natt til 28. september 1994.

En ny dokumentarfilm viser en hittil ukjent flenge i skroget på fergen, som ifølge den internasjonale havarikommisjonens sluttrapport sank som følge av en feil med baugporten.

Estlands tidligere riksadvokat Margus Kurm, som ledet landets gransking av ulykken, mener de nye opplysningene styrker mistanken om at fergen sank etter å ha blitt truffet av en ubåt og anklager Sverige for å holde tilbake opplysninger.

Löfven avviser

Sveriges statsminister Stefan Löfven avviser dette.

– Sverige lyver ikke om Estonia-forliset. Jeg vil ikke bidra til økt konflikt og er i god dialog med min motpart i Estland, Jüri Ratas, sier han.

Les også

Fergekatastrofen i Østersjøen tok 852 liv. Nye avsløringer setter hendelsen i et nytt lys.

Den svenske havarikommisjonen skal nå gjennomgå de nye opplysningene om Estonia-vraket, som ligger på rundt 80 meters dybde.

Statsminister Stefan Löfven nekter for at Sverige har løyet om årsaken til Estonia-katastrofen i Østersjøen, der 852 mennesker mistet livet.

Krever ny undersøkelse

Estland og Sverige var i 1995 med på å frede vraket som gravplass, noe som innebærer forbud mot dykking på stedet. Skaperne av den nye dokumentarfilmen valgte å trosse dette forbudet.

Ratas krever imidlertid at vraket nå må undersøkes på nytt.

Estonia forliste 28. september 1994.

– En ny teknisk undersøkelse av omstendighetene rundt Estonia må gjennomføres. Etter vår mening må den tekniske undersøkelsen inkludere observasjoner under vann, og vi har informert Finland og Sverige om saken, sa han mandag. Löfven støtter ikke uten videre dette.

– Vi kan ikke begynne med å si hva man skal gjøre og ikke gjøre. Ekspertene må nå først se nærmere på disse bildene, sier han.

  1. Les også

    Estonia-katastrofen: Nytt funn utfordrer skillet mellom konspirasjoner og sannhet

Les mer om

  1. Stefan Löfven
  2. Estland
  3. Sverige
  4. Dykking
  5. Skipsulykker