Bush tok fanger, Obama likviderer

Under Barack Obamas tid som president har mange titalls personer blitt målrettet likvidert rundt om i verden. Samtidig har ingen viktige terrorledere blitt fanget levende.

Amerikanske spesialstyrker i Afghanistan i november 2009. Obama-administrasjonen beordrer sine soldater stadig oftere til å likvidere mistenkte terrorister i stedet for å arrestere dem.
Saleh Ali Nabhan.

Da en mulighet åpnet seg til å slå til mot Al-Qaidas leder i Øst-Afrika i september i fjor, forberedte de amerikanske spesialstyrkene seg på flere muligheter.De kunne tilintetgjøre bilen hans med et rakettangrep mens han kjørte rundt i Sør-Somalia.

Eller de kunne skyte fra helikoptre, og så lande ved bilen for å bekrefte at mannen var drept.

Eller de kunne forsøke å fange ham levende.

Det hvite hus ga grønt lys til valgmulighet nummer to.

  1. september, om morgenen, gikk flere helikoptre, som hadde tatt av fra et amerikansk skip i havområdet utenfor Somalia, til angrep mot bilen der Saleh Ali Nabhan befant seg.

Deretter landet det ene helikopteret ved bilvraket mens de andre holdt seg i lufta. Amerikanske soldater fikk tatt DNA-prøver av liket for å verifisere at de hadde drept riktig person. Like etter var helikoptrene på vei tilbake til skipet.

Ingen viktige pågripelser

Angrepet ble ansett som svært velykket, ifølge flere sentrale kilder – som ber om å få være anonyme – i Obama-administrasjonen og i forsvaret. Men muligheten til å avhøre en av USAs mest ettersøkte terrormål forsvant for alltid.

Beslutningen om å likvidere Nabhan er en av mange tilsvarende avgjørelser Obama-administrasjonen har tatt det siste året, et år der presidenten har økt angrepene på Al Qaida-ledere rundt om i verden.

Resultatet: Mange dusin målrettede likvidasjoner, og ingen rapporter om viktige pågripelser.

Ny teknologi

Al-Qaida-lederen Qassem al-Rimi skal ha vært blant de drepte da amerikanske spesialsoldater gjennomførte et angrep på en angivelig terroristleir i Jemen i januar.

Selv om kilder i administrasjonen fastholder at det ikke er blitt tatt en avgjørelse om å satse på likvidasjoner i stedet for pågripelser, finnes det flere faktorer som gjør at ting nå går i denne retningen. Obama-administrasjonen har godkjent slike angrep langt oftere enn hva Bush-administrasjonen gjorde i sine siste år, også i land der amerikanske bakkeoperasjoner er offisielt uønsket eller spesielt farlige.Teknologiutviklingen innenfor elektronisk overvåkning har gjort det lettere å gjennomføre presise angrep på lang avstand. Samtidig har amerikanerne fått færre steder der de kan oppbevare sine krigsfanger.

Flere republikanere er kritiske til at Obama-administrasjonen er lite villig til å ta de nødvendige risikoene det innebærer å fange viktige terrormål slik at de kan fengsles.

— Administrasjonen er ikke villig til å svare på det vanskelige spørsmålet om hva vi skal gjøre dersom vi fanger en terrorist i utlandet. Dersom vi får valget mellom å fange eller drepe, ville vi sannsynligvis valgt å drepe, sier republikaneren Christopher S. Bond, som sitter i Senatets etterretningskomité.

«Bare skyt jævelen»

Kilder i forsvars- og etterretningsmiljøet frykter at de mister viktig informasjon når terrormålene blir drept i stedet for å fanges.

— Vi ønsket å ta ham til fange, sier en sentral forsvarsoffiser om Nahbhan-operasjonen. - Det var ikke vår avgjørelse å drepe ham.

En tidligere leder innenfor etterretning bekrefter utviklingen.

- Under Bush var det også en tilbøyelighet til å si «Bare skyt jævelen». Men nå er det enda lettere å gjøre det på den måten. Vi trenger muligheten til å fange noen når situasjonen legger til rette for å gjøre det, sier kilden.

Mangler fengsler

Et sentralt problem er mangelen på steder å plassere folk. Obama-administrasjonen har vedtatt å stenge militærfengselet i Guantanamo-bukten på Cuba. Samtlige av CIAs «svarte fengsler» er stengt, og kilder bekrefter at organisasjonen ikke lenger har en eneste terrormistenkt i sin forvaring.

Selv om CIA fortsatt har rett til å avhøre mistenkte personer i en kort periode, blir fanger nå raskt overført til militærfengsler eller til myndighetene i allierte land.

I Irak og Afghanistan arresteres det fortsatt terrormistenkte personer. Men i Irak, der angrep på mistenkte terrorister må gokjennes av irakiske myndigheter, må alle fanger overføres til Bagdad. I Afghanistan ligger det an til at det store fengselet ved Bagram-flybasen skal overgis til afghanske myndigheter ved utgangen av året.

Norsk enerett: Aftenposten.

Les originalteksten her.