Island: Ett av kraterne ser ut til å ha sluknet

<div style="text-align:center;width:800px;height:600px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/04/21-katla/ill2.swf", { width:"800px", height:"600px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Utbruddet i Eyjafjallajökull minsker jevnt og trutt, og produserer nå svært lite aske. I grafikken ovenfor kan du se hvordan Eyjafjallajökull er plassert i forhold til den større vulkanen Katla.

Les også:

Det opplyste Páll Einarsson, geofysiker fra Institutt for geofag ved universitetet i Reykjavik, under en pressekonferanse på Island i morges, skriver avisen Morgunblaðið.

Data fra de seks GPS-målestasjonene som er plassert rundt Eyjafjallajökull viste i går at grunnen under vulkanen har sunket sammen, noe som tyder på at trykket har lettet.

20 meter aske

Professor i geofysikk, Magnús Tumi Guðmundsson, fløy over utbruddet i går ettermiddag. Han sier at det sørligste av de tre kraterne ser ut til å være tilnærmet dødt.

Askelaget på isbreen er inntil 20 meter tykt på det verste, sier Guðmundsson til Morgunblaðið. Det islandske sivilforsvaret melder onsdag morgen at smeltevann fra breen rant nedover fjellet i natt, men ikke i betydelige mengder. Askeregnet som har svartmalt gårder i nærheten de siste dagene, har nå stoppet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eyjafjallajökull sett fra øygruppen Vestmannaeyjar, sør for Island. (FOTO: AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND)

— Umulig å spå

Det er ikke registrert skjelv i området siden klokken 22 i går norsk tid, men det er fortsatt mye murring i grunnen under vulkanen. Einarsson understreket igjen at det er umulig å si noe sikkert om hvordan vulkanen utvikler seg videre.

- Vi ser ingen tegn til at utbruddet nærmer seg slutten, og kan ikke spå om den videre utviklingen, sa Einarsson.

Han gjentok dermed advarselen hans islandske kolleger har kommet med siden utbruddet startet.

— Det er rett og slett umulig å si hva som kan skje i morgen, sa Brýndis Brandsdóttir, spesialist i geofysikk ved Islands universitet,

Les også

Islandske forskere følger nøye med på Katla

.

— Det eneste vi kan gjøre, er å følge situasjonen fra time til time ved hjelp av GPS-målerne og seismografene til det meteorologiske instituttet.

Radarbildet fra den islandske kystvaktens fly viser de tre kraterne i Eyarfjallajökull 16. april. Det sørligste av kraterne er nå tilnærmet dødt. (FOTO: AP PHOTO/Den islandske kystvakten)