Verden

Brasil setter dramatiske korona-rekorder. Det er dårlig nytt for Brasil – og resten av verden

Mars måned ble den dødeligste måneden så langt for Brasil med 57.600 koronadødsfall. Samtidig har en hardt presset president Jair Bolsonaro begynt å sparke militære ledere.

Brasilianske helsemyndigheter tar nå i bruk alle mulige ledige arealer for å få plass til alle koronasyke som trenger behandling. Her fra en sportsanlegg utenfor São Paulo.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En koronasyk mann ankommer akuttmottaket på sykehuset i Teresina. Men det finnes ingen ledige senger, ikke engang sykebårer. Alle er allerede opptatt av andre koronapasienter.

Han blir lagt på gulvet, og dør etter 30 minutter, skriver nettavisen UOL.

Dette er bare en av et stort antall historier. I et land med 210 millioner innbyggere kollapser helsevesenet.

Hver eneste time dør minst 125 brasilianere av koronaviruset.

Brasil er i ferd med å gå tom for medikamenter og koronautstyr. Økningen i antallet koronasmittede og døde er enorm.

– Vi har aldri sett en kollaps av et helsesystem av dette omfanget, sier Ana De Lemos til New York Times. Hun er er leder for Leger Uten Grenser i Brasil.

3780 døde på ett døgn

Det siste døgnet har Brasil registrert 3780 koronarelaterte dødsfall. Det er det høyeste tallet til nå under pandemien, opplyser helsedepartementet.

Ansatte på Nossa Senhora da Conceicao Hospital håndterer koronadøde tidligere i mars.

For én uke siden passerte Brasil for første gang 3.000 koronarelaterte dødstall i løpet av 24 timer.

Totalt har landet nå 317.646 koronarelaterte dødsfall og over 12,6 millioner påviste smittetilfeller.

Bare i mars har 57.600 mennesker dødd av viruset. I tillegg er det antatt at det finnes store mørketall. Årsaken er mennesker som dør uten å få behandling, ikke alltid blir registrert som koronadøde.

43 år gamle Jailton de Meneses blir gravlagt i Manaus i januar, som et av over 317.000 ofre for koronaviruset så langt.

«A perfect storm»

«Aldri i brasiliansk historie har vi sett en hendelse som har drept så mange mennesker på 30 dager,» sier legen Miguel Nicolelis til AFP. Han koordinerer pandemibekjempelsen i den fattige nordøstlige delen av Brasil.

– Vinteren er rett rundt hjørnet. Med den raske spredningen av viruset, kan Brasil stå overfor «a perfect storm», sier han.

Vinteren i Brasil er fra juni til september.

«En perfekt storm» er en betegnelse som brukes for å beskrive samtidige, tilfeldige hendelser som kan resultere i overraskende eller katastrofale utfall.

Det er bekymringsfullt ikke bare for Brasil, men for resten av verden.

Lokal variant av viruset

Nesten ett av tre dødsfall knyttet til covid-19 i verden nå, skjer i Brasil, skriver Reuters.

Helseeksperter sier at eksplosjonen av smittetilfeller i det søramerikanske landet delvis er drevet av en lokal variant av viruset som kalles P1.

Den er svært smittsom. Varianten kan smitte mennesker som allerede har hatt covid-19 på nytt. P1 har spredt seg til flere land, deriblant USA, Storbritannia og Japan. P1 er også påvist i Norge.

Så lenge viruset fortsetter å spre seg ukontrollert i Brasil, er det risiko for at flere varianter kan dukke opp i landet, sier forskere.

President Jair Bolsonaro

Presidenten latterliggjør tiltak og sparker ministre

New York Times peker på politisk dysfunsjonalitet som en av årsakene til den katastrofale smitteutviklingen i Brasil. En annen er utbredt tro på konspirasjonsteorier

Landets omstridte president Jair Bolsonaro har hatt en sentral rolle i å underspille hvor skadelig pandemien er.

Han forsetter å latterliggjøre tiltak mot spredning av viruset. Bolsonaro bruker selv sjelden munnbind, og han har sagt at han ikke vil vaksinere seg.

Nylig ba han også brasilianerne om å «slutte å sutre» over antall døde. Bare USA har flere døde knyttet til covid-19 enn Brasil.

Mindre enn ti prosent av voksne brasilianere har fått sin første vaksinedose. Bare tre prosent er fullvaksinert, skriver Reuters.

Vaksineringen mot viruset er såvidt i gang i Brasil, men det er bekymring for at virusvarianten P1 kan være mer motstandsdyktig mot vaksiner. Her blir vaksiner plassert i kjølebokser i Sao Paulo i februar.

Samtidig har en hardt presset president Jair Bolsonaro begynt å sparke militære ledere.

Mandag utnevnte han ny forsvarsminister. Samtidig byttet han også ut seks andre ministre. Blant dem landets utenriksminister, forsvarsminister og justisminister.

Etter dette har ledelsen for Brasils hær, flyvåpen og marine trukket seg.

Tilhengere av president Jair Bolsonaro protesterte mot en 10 dagers regional nedstenging med harde koronarestriksjoner 26. mars. Her fra en demonstrasjon Copacabana-stranden i Rio de Janeiro.

Forlanger hans avgang

Opposisjonen har bedt Bolsonaro om å gå av. Han beskyldes for å ha av «autoritære vrangforestillinger», skriver The Guardian.

«Vi kan ikke være tilskuere til dette barbariet», sa kongressmedlem Marcelo Freixo onsdag.

Flere parlamentarikere anklaget Bolsonaros for å bruke ulovlige metoder da han kvittet seg med militære ledere.

President Jair Bolsonaro har selv en fortid som kaptein i hæren. Han har tidligere hyllet Brasils tidligere militærdiktatur.

I et land med en historikk med militærdiktaturer, er det mange som frykter hva fremtiden vil bringe.

Aftenposten presiserer: I første versjon av denne saken ble det ved en feil gjengitt et bilde av en vaksinestasjon som ligger i Uruguay. Bildet ble byttet 1. april.

Les også

 1. Brasiliansk virusvariant påvist i Norge

 2. Bolsonaro ber brasilianerne slutte å sutre over covid-19

 3. Aftenposten mener: Bolsonaro spiller hasard med Brasil

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Jair Bolsonaro
 4. Brasil
 5. Pandemier